28 entry daha
  • reciprocal altruism theory’e göz kırpan film.

    --- spoiler ---
    bir köpek balığını ölüm makinesi olduğu için suçlayamazsın.
    çok uluslu şirketleri insanları sömürdüğü, haklarını gasp ettiği için suçlayamayacağın gibi…

    ama özgür iradesi olan bir vampiri suçlayabilirsin.
    özgür iradesi ile tanrı’ya boyun eğmemeyi seçen iblis’i suçlayabileceğin gibi…

    sorulması gereken şu belki de;

    nedir owen’ın gözünde -diğerlerinin* değil de- abby’nin hayatını korunmaya layık kılan? hayatta kalabilmesi için ona göz yummasını sağlatan nedir? tüneldeki yardımsever iyi adam abby yüzünden hayatta değilken, abby’nin hayatta olmasını haklı kılan bir gerekçe var mıdır ki?

    doğal seçilim karşısında yıllarca direnen bir “bencil” abby, hep en fit olan, hep kazanan… hastanede canının son damlasını ona veren, yaşamını bile kaybetmeyi abby için göze alan eski sevgilisi ve owen (sözde) “özgeci” olan. peki ama neden abby’e karşı böylesine cömertken, belki de ondan daha çok hak edenlere karşı değiller? çünkü “özgeci” değiller belli ki… aslında onlar da bencil… herkes gibi, tüm insanlar gibi.

    çıkarları “sevilmek”… neye benzerlerse benzesinler, nasıl görünüyor olurlarsa olsunlar, gerçekten seviliyor olduklarını tüm benlikleriyle hissetmek…

    ve sanırım gerçekten seviyor abby onları (ama neden?****), kendisi gibi ölümsüz, yaşsız bir vampir kılmanın kudreti/anahtarı elinde olmasına rağmen bunu yapmaması en güzel göstergesi belki de. kendi yaşadıklarını onların yaşamasını istememesi, bu kendi menfaatine -belki de- daha uygunken bile bunu seçmemesi erdemli tarafı abby’nin. işte abby’i şeytanî olmaktan alıkoyan şey bu! iblis gibi “madem ben yandım, herkes yansın” demiyor oluşu…

    --- spoiler ---

    edit: ah ulan ah dinlerin en çok tanrı'nın sevgisini ve rızasını kazanmayı ön plana çıkaran felsefesine kurban olayım ben. yoksa herşey görece anasını satiim.
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap