20 entry daha
  • çalışırken "mathetic on rails", "keyif on rails" türevi cümleler kurdurtan framework'tür.

    her yerde blog yapma örneği üzerinden anlatıldığı için bir tek o işe yaradığı düşünülür. katiyen doğru değildir. php'nin yapabileceği her şeyi yapabilir ve php + ajax kombosunun gücüne sahip olabilir. tek fark bunların hepsini php'den daha hızlı yapar, amelelik yaptırmaz.

    ruby on rails'i farklı yapan şey php ile yaptığınız işleri size çok daha hızlı ve düzenli yaptırmasıdır. bunun en büyük sebebi mvc patternini içermesidir. yani her şeyin yeri bellidir. size ait olmayan bir rails app'i elinize alınca sitedeki binlerce dosya içinde kaybolmassınız çünkü 1 senedir üzerinde çalıştığınız app'deki dosya diziniyle size ait olmayanınkinin dizini aynıdır. bu rails'e özgü değildir, ancak rails tarafından çok iyi sahiplenilmiştir ve rails kullanıcıyı mvc patternine uymaya zorlar.

    modellere ayrı bir zaafı vardır rails'in. eğer bir model database ile münasebet kurmak dışında işlerle uğraşıyorsa, rails modele kıyamaz ve pek gerekli ama modele ait olmayan kodu observer'ın içine koydurtur.

    hele bir de migration diye bir olayı vardır ki database'de yapılabilecek her değişikliği command line'da tek bir satırla size saniyeler içinde yaptırır. buradaki tek püf nokta migrate işlemini gerçekleştirmeden önce migration'ın içine yazılanları iki defa okuyup yazım hatası olup olmadığını kontrol etmektir. gerçi her şey geri çevrilebilir, maksat uğraşmamak.

    rails gevezelik yapmayı sevmez. dry prensibi de dry prensibi diye tutturur.. papağan gibi size kendinizi tekrarlatmaz. tekrarlamamanız için de dizinde size helper, partial, layout yapma olanağı sunar. böylelikle birden fazla kere kullanacağınız uzun kodları bu küçük arkadaşların içine tıkarsınız ve istediğiniz zaman çağırırsınız. bu kodlar ruby kodu olabilir, ancak olmak zorunda değildir. partial ve layout'un çoğunluğunu html oluşturur. helper'larla da kodunuzun her yeri çok şık gözükür.

    kısacası önümüzdeki 5 sene içinde "internet on rails" lafı epey bir duyulacak.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap