81 entry daha
  • efsane oyunun muzikleri haric herseyini tek basina yapan eric chahi 15.yil kutlamasi sebebiyle fransiz televizyonu icin hazirlanan belgesele roportaj vermisti. bu roportaji izlemek oyunun neden efsane olduğunu anlamak icin tek basina yeterli bir kaynak (link asagida). zamaninda oynayan herkesin bir sekilde hissettigi depresif hava da dahil olmak uzere merak edilen cogu soru cevap buluyor bu roportajda. izleyince farkedilebilecegi uzere profesor lester (su aslandan kacip ayi bozmasi uzaylilara tutulan bahtsiz bedevi) eric chahi'nin ta kendisi (fransiz sanatci melankolisi falan filan). oyunun yapim tekniklerini de gormek mumkun. benim deginecegim nokta ise "o donemdeki mukemmel oyunlar artik niye yok" cigliklarinin cevabini eric chahi ve onun temsil ettigi eski ekol oyun yapimcilarinin agzindan duymanin getirdigi hissiyat. bazi cumleler;

    - oyunlarda beni etkileyen seyin ne oldugunu dusundum, hayir beni etkileyen sey skor ekrani degildi, ne kadar skor yaptigim degildi, oyunun yarattigi hissiyatti.

    - oyunun varoldugunu dusunmuyorum, yani monitorlerde. o oyuncularin hayalgucunde var.

    - oyunun butunune yayilan yabancilik ve yalnizlik hissinin aslinda oyunu yaparken benim yasadigim hisler oldugunu sonradan farkettim, bu surecte farketmeden butun bu hisleri oyuna sindirmisim.

    - yaptigim oyun hakkinda fazla konusmak istemiyorum, bence oyun kendini anlatmali.

    vesaire vesaire...

    ilginc noktalar da var. mesela amerika'da dagitilma surecinde dagitimci oyundaki bir bolumun degistirilmesini istemis, klasik fransiz ironisiyle aynen soyle anlatiyor; "degistirilmesini istedikleri sey oyunun genelinde olan silahlar, kemige donusmeler ve siddet degildi, sadece hamam bolumundeki uzayli kadinlarin kalcalariydi".

    ayrica kafesten sallanarak dusunce dost olan ayi bozmasi uzaylinin soyledigi kelime matsuba imis, diger gelip tehdit edenin ne dedigi konusunda bir aciklama yok, ben hala "enesta wocenna" diyorum utanmadan.

    atlas deneyi profesorunun de basina gelmesinden iskillendigim (bkz: #13476660) konuyu esas alan efsane oyunla ilgili fazla da soylenebilecek birsey yok zaten artik, hani tarihte birseyleri daha once yapilmamis derecede farkli ve iyi yapan kisiler vardir ya, onlardan birinin yaptigi efsane oyun kisaca. hatta daha da kisaca another world-amiga 500-mutluluk denklemi. "edji hici ccal" diye devam eden bolum sifrelerini neredeyse 20 sene sonra hatirlatabiliyorsa oynayanlarina, basari kavraminin tanimi bile olabilir.

    neyse son olarak hep merak ettigim konu vardi onu belirteyim, bu profesor lester'in ferrari'si ne oldu aceba? oyle kapinin onunde kalakalmisti, bir akrabasi falan mi sahiplendi? calistigi kurum mu el koydu? boru degil ferrari sonucta (gerci belgeselde isin asli gozukuyor, oyuncakmis). lester'in sonunun ne oldugunu biliyoruz (rahmetli), diger ayibozmasi uzaylinin da isyan cikarip basariya ulastigini biliyoruz (bkz: heart of the alien) ama ferrari'nin sonu mechul. boru mu? ferrari.

    linkler:
    http://www.youtube.com/watch?v=hwbv08ftxfw (1. bolum)
    http://www.youtube.com/watch?v=ppdn-te7vq0 (2. bolum)
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap