30 entry daha
  • neredeyse %50'sine geldim oyunun. ilk oynadığım günden bu güne bitebilirdi çok rahat ancak az oynanam ve her türlü oyun karşısında yorulmamdan kaynaklanıyor bu.

    heralde bir araba yarışında spoiler olmaz ve gönül rahatlığıyla yazabilirim.

    ilk öncelikle yayımlanan yama neyi düzeltti anlayamadım. yapay zeka hafif düzeltilmiş diyebilirim en azından ama fps sorunu devam etmekte ve daha önce bahsettiğim; drift modundaki her yarışta görev olan "perform a 7s drift" görevini tamamladıktan sonra o yarış içindeki bozulan yarış dinamiklerini düzeltmemiş. zaten gereksiz olan drift modu daha çekilmez olmakta bu yüzden. daha iyi bir yama çıkmalı.

    oyunu hiç bir sürüş yardımı olmaksızın ve en zor seçenekte direksiyon ile oynuyorum. bu yüzden bazı yarışlara tekrar tekrar başlamak gerekiyor. ama oyunun tadı da başka türlü çıkmıyor gerçekten.

    yollar ve pistler iyi seçilmiş ve iyi haritalanmış. çekişmeye ve heyecana çok fazla olanak sağlıyorlar. hele ki iki-üç turdan uzun yarışlarda pist artık araçla birlikte bir parçanız olmaya başlıyor, neyin nerede olduğunu adınız gibi bilmeye başlıyorsunuz. esasında hiç bir pistten sıkılmama nedeni olarak devamlı yeni bir aracın altımızda olması gösterilebilir. her aracın kendine has karakteri, aynı pisti diğer bir yarışta aynı pist yapmıyor. ek olarak da ben mesela apex'lere kendi isimlerimi takıyorum; "şakir, şahin k" gibi isimler.

    "araçların kendine has karakteri" dedim. o kadar iyi yapmışlar ki bunu. kalıplarda; bu araba önden çekiş, bu araba arkadan çekiş; o öyle gider bu da böyle gider değil kesinlikle. diyelim ki dört çeker iki araç var, çekiş dağılımı birbiriyle aynı değil, tabii ki bilmiyorum ama gerçek verilerini kullanmış olmalılar. ya da motorun yerinden doğan kütle merkezi farkları, aks açıklığı farkları ve buna benzer tüm farklılıklar tüm araçlarda farklılıklar göstermekte. dedim ya; "arabaları tanımak, yavaşça öğrenmek, alışmak ve kaybetmek" oyunu kesinlikle sıkıcılıktan uzak bir duruma sokuyor.

    arabalar ayar yapmak da çok önemli. satın alıp modifiye ettikten sonra default gelen ayarlarla da yarışlar kazanılabilir. ama üşenmeyip tuning kısmından ayarlar yapılınca hem araç daha performanslı hale geliyor hem de sen yapmış oluyorsun işte. neyse, tuning kısmı çok ayrıntılı, kullanışlı ve açıklamalı. sadece tuning işlemi için bile oynanabilir. cidden çok işe yarıyor. en basitinden bir çok yolda, hatta hepsinde maksimum hıza ulaşılamıyor. bu yüzden son dişliyi büyütmek ve hızlanmayı arttırmak yapılacak mantıklı eylemlerden birisi.

    mesela "modern b" sınıfında lamborghini reventon aldım. sınıf dahilinde ıvır zıvır modifikasyonları da yaptım. araç, ön-arka diferansiyel ayarına olanak vermeyen dört çeker bir araç. başladım oynama direk ilk yarışı. gerçi diğer dört çekerler gibi önden kayma yapmasa da gene bir miktar yapıyordu. ona keza arkadan kayma daha fazla yapıyordu. her virajda devamlı kayıyordu işte. tamam yarışları kazanıyoruz da pist adabına uygun değil bu olay. hemen tuning olayına baktım. araba yüksekliği en yüksekte, sanırsın off-road yapılacak. suspansiyonlar da en yumuşakta. downforce desen boing kanadı. böyle default ayar olmaz. suspansiyonları yayları sertleştirdim, yere yaklaştırdım aracı. arka downforce'yi öne göre daha çok arttırmak suretiyle ikisini de arttırdım. buna ek olarak final dişlisini büyüttüm çünkü hızlanması bayağı bir düşmüştü. böylece 6. vitesi de dahil ederek 5. vites de torkun düştüğü devirlerden de kurtulmuş oldum. sonra gelsin "corner masteringler".

    ve elbette oyunun güzel yapan kısımlardan biri, "corner mastering, line mastering, perform a clean lap" gibi istatistiki görevlerin olması. işte bunun için özellikle de sınıflar yükseldikçe araçlara yapılacak tuning çok önemli hale geliyor. tuning olmadan olmaz bunlar.

    bu oyunu bitirdikten sonra ara verdiğim wrc 2010 bitireceğim. sonra da dirt3'e bakacağım. ama bu oyun şu anda çok fena kilitlemiş durumda beni.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap