194 entry daha
  • öğrenmek için internetten yararlanılabilecek dildir. yararlanılabilecek diyorum çünkü bir dili öğrenmenin en iyi yolu mümkünse native speaker bir hocadan ders almak ve bol pratik yapmak. fakat yine de maddi imkanınız ya da vaktiniz yoksa internette yol gösterecek bir çok site/program mevcut. şahsen ben ispanyolca'yı internet üzerinden öğrenmeye başladım. fakat bazıları için kötü haber: en azından orta düzeyde ingilizce bilmiyorsanız bu sitelerden faydalanmak zor. türkçe içerikle ispanyolca öğreten siteleri çok deşmedim. şöyle bir baktım çok faydalı bir şeye rastlamadım. son dönemde eklenenleri bilmiyorum. internet üzerinden çalışmaya başlamamdan 4-5 ay sonra bir indirim yakalayıp active english'te bir aylık kursa katıldığımda sınıfın en iyisiydim. gerçi ikinci kurdan falan başlamayı umuyordum ama danışman birinci kuru önerdi. benim kullandığım ve faydasını gördüğüm site ve programlar kısaca şöyle (öneriler dikkate alınır);

    rosetta stone: bu bir internet sitesi değil, bir yazılım. avantajı; sunduğu eğitimden faydalanmak için ingilizce gibi ikinci bir dil bilmeniz gerekmemesi. zaten iddialarına göre "dil"i bir insanın ana dilini öğrendiği mantıkla öğretiyorlar. kurs programı boyunca görseller kullanılıyor ve sık tekrarlar yapılıyor. konuşma ve yazma pratikleri de var. aksan da kapılıyor ister istemez. en temel şeyleri öğrenmekte büyük kolaylık sağlıyor. temel şeyler derken dişi-eril, basit fiiler vs. gibi şeyleri kastediyorum. yoksa bir kaç dersin sonunda "bardağım masanın üstünde" falan diyebiliyordum fakat "adın ne?", "nasılsın?" gibi temel şeyleri bilmiyordum. yani standart metodu izlemiyor program. dezavantajı ise burada detayına değinmeyeceğim metodları kullanmazsanız paralı olması. pek de ucuz değil. bir de grammer öğretmiyor program. aslında öğretiyor da mantığını çok öğretmiyor. yani "bu cümle yapısı neden böyle" falan gibi sorulara cevap vermiyor. ama dile ısınmak için kesinlikle en iyisi. web sitesi: http://www.rosettastone.co.uk/

    spanishdict : çok, çok iyi. ingilizce-ispanyolca sözlüğü çok geniş, örneklerle zenginleştirilmiş. bazı sözcüklerin videolu açıklamaları var. üye olursanız ücretsiz video derslerden faydalanabilirsiniz. güzel bir müfredat hazırlanmış. güzel de bir puanlama sistemi var. her video dersten sonra konuyla ilgili sorular cevaplıyorsunuz. sonraki derslere geçmek için belli bir puanı tutturmanız gerekiyor. belli kriterler yerine geldiğinde badgeler kazanıyorsunuz. sitenin nimetlerinden yararlanmak için ingilizce bilmek şart.

    studyspanish.com : kolay arayüze sahip metin tabanlı bir site. konular üniteler halinde işleniyor. toplam 9 ünite var. üniteler altında da bir sürü konu başlığı var. gramerin (tabiri caizse) matematiğini öğrenmek için faydalı bir site. yine ingilizce şartı var. görsel, işitsel öğe yok ve örnekler biraz yetersiz. fakat gramer öğrenmek için faydalı bir site. ücretsiz.

    bbc : ispanyolca öğreten siteler içinde en eğlencelisi ve en interaktifi. ortada bir olay örgüsü var ve siz de olayın baş kahramanısınız. bir taraftan ispanyolca öğrenirken bir taraftan dizi izler gibi olayların nasıl gelişeceğini de merak ediyorsunuz. zaten program episodelardan oluşuyor. adı da "mi vida loca" yani "benim çılgın hayatım". bölüm sonlarında dilerseniz gramer hatırlatmalarına göz atabiliyorsunuz. biraz temel ispanyolcaya hakim olduktan sonra bu programı takip etmek bence daha mantıklı olacaktır. çünkü daha çok ispanya'ya giden turistler için hazırlanmış izlenimi var.

    notes in spanish : bu sitede bir karı-kocanın hazırladığı podcastler var. dolayısıyla işitsel yönü ağır. podcastler ücretsiz fakat podcastlerin tam metinleri için ödeme yapmanız gerekiyor. eğitim dili yine ingilizce. aksan ve listening geliştirmek için gayet faydalı. yine podcastlere başlamadan önce temel bir şeyler bilmek faydalı olabilir.

    bunların hepsinde combo şekilde faydalanmak en güzeli. hepsine sıfırdan başlayınca aynı kuralları vs. duymaktan sıkılıyorsunuz ama tekrar bir dil için olmazsa olmaz. benim kronolojik sıralamam şöyleydi: 1) rosetta stone 2) study spanish 3) spanish dict 4) active english 1.kur 5) bbc 6) notes in spanish
    bu arada bu kadar ahkam kestin sen ne kadar bu dili biliyorsun diye soracak olursanız, çok çok az diye yanıt vermem dürüstçe olur. yine de deneyim paylaşımı bu konularda faydalı olabiliyor.

    edit: zorba the greek önerisi: coffeebreakspanish
    edit 2: phytone önerisi: spanish romance günlük dil kullanımına dair faydalı öyküler mevcutmuş.
    edit 3: stalemate önerisi: livemocha
1063 entry daha
hesabın var mı? giriş yap