6 entry daha
  • yillar sonra bu konu soruldugunda lars ulrich, hala hakli olduguna inandigini ama o zamanki yaklasiminin hatali oldugunu kabullendigini soylemis. sorunun sarkilarin bedava paylasimindan cok, bu kadar kontrolsuz bir ortamda kendi sarkilari uzerindeki haklarinin ne olacagini bilemedigini ve o zamanlar bu konuda yasal duzenlemelerin olmadiginin kendisini rahatsiz ettigini belirtmis. "bugun abuk sabuk reklamlarda the beatles'in sarkilari jingle oluyor, ben de yillar sonra bir süt reklaminda, ride the lightning'in calinmasini istemem" demis.

    yazarin notu: the beatles konusunda ulrich'e hak vermek lazim. the beatles zamaninda bir takim vergi sorunlari yuzunden sarkilarinin telif haklarini ücüncü bir tüzel kisilige devretmisti. daha sonra ortada kalan bu haklar icin muzayede yapilmis ve paul mccartney'nin ricalarina ragmen sevgi pitircigi, dunyanin in iyi, en mutevazi insani (!) michael jackson tarafindan tüm the beatles sarkilarinin haklari 47 milyon dolara satin almisti. mccartney, ölmeden önce bu konuda jackson ile bir anlasmaya varmaya calisiyordu. " kendi besteledigim michelle'i her calisimda baskasina para ödemek zoruma gidiyor" diye durumu özetlemisti.(buraya bir ekleme yapalim: michael jackson'a yakin kaynaklar da 1984 yilindaki muzayedede bu miktari ödemek istemeyen mccartney'nin jackson'a "sen al bizim sarkilarin haklarini" dedigini soylüyorlarmis. koskoca iki star, aralarinda ne gecmis biz bilemeyiz. bazi kaynaklar** da jackson'un mccartney ve hatta yoko ono karsisinda muzayedeye girip, ikisini de maddi gücü ile safdisi* biraktigini yaziyorlar)

    yazarin notu 2: ayrica bu napster davasi hic de, bizim zannettigimiz gibi, milyoner bir rockstar'in kod yazan zavalli bir geek'le ugrasmasi gibi bir olay degil. arkasinda 15 milyon dolarlik yatirim olan ve davalarina ücer beser avukatla gelen bildigin kurumsal bir firma. shawn fanning denen hacker sadece programlamis, paranin kokusun alan yatirimcilar da desteklemis.

    yazarin notu 3: ride the lightning'li bir süt reklami da cok fantastik olurdu herhalde.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap