29 entry daha
  • kolaj, daha önce var olan eser, nesne ya da iletilerden belli sayıda unsuru alarak yeniden sanatçı duyarlılığı ile kullanma yöntemidir.

    bu yöntem, resim sanatında, gazete kağıdı, kumaş, duvar kağıdı, posta pulları, afişler, fotoğraflar gibi buluntu-bulunan nesnelerin bir pano ya da tuvalde çoğunlukla da boyanmış yüzeylerle birlikte kullanılmasına, sanat dışı gerçekliğe ait bir nesneyi tuvalin üzerine yapıştırırken onun tablonun düzenlenişinin bir hareket noktası yapmaya dayanır.

    bu yöntem, özellikle resim, sinema ve fotoğrafçılık gibi birçok alanda kullanılabilir. bu teknikle metne dahil olan şey, metinde de bir ayrışıklık meydana getirir.

    yöntem, 1910’lu yıllarda plastik sanatlarda ortaya çıkmıştır. pratik kelime anlamı noktasında, “yapıştırma resim” olarak da bilinen kolaj yöntemi özellikle picasso gibi kubist ressamlar tarafından kullanılmıştır.

    kolaj tekniğinin metne uygulanması, metin dışı ayrışık unsurun, başka bir metinden ‘kesilerek’ yeni bir metnin içine kaynaştırılması şeklinde olur. bu yüzden, kolaj da bir alıntı niteliği taşımaktadır.

    kolajla metne dahil olan her alıntı, metinde bir ayrışıklık oluşturur. ancak yeni metin içinde bu unsurların kullanılması anlamı da farklılaştırır. bu yöntemle postmodern yazarlar metni açık okumalara müsait, çoğul yapı özelliği kazandırırlar.

    kolajda ayrışıklık, kopukluk ön plandadır. tek bir sözcükle kolaj yapılabileceği gibi çok uzun parçalarla da kolaj yapılabilir.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap