26 entry daha
  • şimdi, ben bu arkadaşı öğrenmeye michael hartl ağbinin webcast ve kitapları ile başladım. oldukça dolu anlatıyor ve test driven development, heroku ve github ile harmanlayarak konuyu öğretiyor (n'aber git?). webcastlarda bize adım adım bir twitter klonu yaptırtıyor hartl üstad, en başta ruby'in en çok tutulan, böyle yana döne şeyettirilen scaffolding mevzusu ile olaya giriyor ve ekliyor "eğer bu webcastlarda izleyeceğiniz tek bir video olacaksa ne olur bunu izlemeyin!" zira scaffolding bir halta yaramıyor. yani eğer derdiniz "beş dakkada blog yaptım ben ehe" ise süper showcasing de, öyle ben uygulama yapacağım diyorsanız o yol, yol değil.

    tutorial'a biraz daha değinmek gerekirse eğer, esas konu olarak addettiği kısma başladığında hartl abi en başta düz html sayfaları yarattırıyor, views/pages altında olanlardan başlıyor, onları refaktöre ettirerek rubyleştiriyor ve partiallar ile layoutlara sayfaları kısım kısım bölmeye başlıyoruz. en son sign up sayfasının kabasını yaptırdı bıraktırdı. 12 bölümlük tutorial'ın ancak yarısına gelebildim.

    şimdi, ruby on rails inanılmaz bir sistem. lakin bu arkadaşın bundle install ile şeyettirilen bir gem indirme safhası var ki insanı kanser eder. mesela rspec ile şirin şirin test driven development yapıyorsunuz diyelim, bir yerde sayfaları pathlayacaksınız, yani kıro gibi /pages/about yazmak yerine /about denildiğinde insan gibi routes.rb'den yönlendireceksiniz, şimdi eğer elinizdeki webrat'in versiyonu 0.2.8 değil de 0.2.9 ise (salladım bu arada) uygulamanız infilak ediyor, ederken de "öyle bir sayfa bulunamadı" diyor. lan?! google olmasa, zinhar bulunmaz o sebep.

    bir de ben bu yazılımı öğrenmeyi mbp'da yapıyorum. bir uygulama platformu bu kadar mı başka platformlarda sorunlu olur? hem windows, hem linux hem de macte rvm ile aynı ruby versiyonu ve aynı rails'i indiriyorum çeşit çeşit sorunla karşılaşıyorum. dolayısıyla başka bir sistemde ne olacağı nasıl develop edileceği bir muamma (niye ror'cuların çoğunun macci olduğunu da anlamış bulundum bu mini macera ile tabii).
53 entry daha
hesabın var mı? giriş yap