16 entry daha
  • miladi takvime göre* hz. muhammed (sav) soyundan gelen mekke şerifi hüseyin önderliğinde 4 temmuz 1916 tarihinde gerçekleşmiştir.

    birinci dünya savaşı'nın sürmesi sebebiyle osmanlı ordusu taif'e kaydırılmış ve mekke'de yalnızca 1000 adet dolayında osmanlı askeri kalmıştır. ingilizler'in de desteğini alan hazret (şerif hüseyin) 5000 yandaşına 10 haziran 1916 günü, çoğu kışlada uyumakta olan osmanlı askerine ateş açması emrini havaya sıktığı kurşunla vermiştir.

    hiç beklenmedik saldırı karşısında şaşıran osmanlı tarafı teslim olmayı reddetmiş, kendine geldikten sonra da taraflar arasında çatışma başlamıştır. ertesi gün şehrin karakolu arap isyancılarca ele geçirilmiştir. saldırının üçüncü günündeyse osmanlı'nın vali binası ele geçirilerek, vali, osmanlı birliklerine "teslim ol" emri vermeye zorlanmıştır. osmanlı birliği teslimiyeti bir kez daha reddetmiştir.

    durumun açmaza girdiğini gören ingiliz general reginald wingate, sudan'daki iki topçu birliğini cidde üzerinden mekke'ye göndermiştir. topçu ateşiyle savunması çöken osmanlı kışlasına şerif hüseyin ordusuyla girmiş ve direniş sonlandırılmıştır. böylece 4 temmuz 1916 günü, cirval kışlası'nın 3 haftalık inatçı direnişinin ardından, direnişin son kalesi de çökmüştür.

    sonuç olarak mekke'deki osmanlı egemenliğinin sonu olan olay, mekke merkezli haşimi krallığı'nın başlangıcı olmuştur. ortadoğu'da derin yaralar açan bu olayın ardından, arap coğrafyası avrupa'nın kuvvetli etkisi altına girmiştir. tabi ki pozitif bilim olarak değil politik kukla olarak.

    not: mekke'nin fethi başlığında irdeledim zira hz. muhammed soyundan gelen haşimi araplar'ın gözünde bu vaka öyleydi. netice olarak şehir, hz. muhammed (sav) soyundan gelen birinin ve taraftarlarının eline geçmişti. hem resmi tarih dışına çıkalım biraz da öyle değil mi?

    murat bardakçı'dan da dinlemek isterseniz: http://www.haberturk.com/…si-kurtaricisini-bekliyor

    yetmez diyerek ingilizce de okumak isterseniz: http://en.wikipedia.org/…iki/battle_of_mecca_(1916)

    ayrıca: (bkz: arap ayaklanması)

    şahsımın osmanlı karşıtı arap isyanları ve alışılmış arkadan hançerlendik yorumu üzerine naçizane bir girdisi için: (bkz: #23435309)
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap