76 entry daha
  • http://www.ceylandas.com/hareket.asp

    eştalt yaklaşımına göre anksiyete, “herhangi bir bloke olmuş heyecan durumunda yaşanan solunum zorluğu” ya da başka bir deyişle göğüs kafesindeki kasılma nedeniyle hareketsiz hale gelen ciğerlere daha fazla hava alma çabasıdır.

    anksiyete genellikle ölme, zarar görme, yaralanma, sevgi veya ilgiyi kaybetme gibi varlığını sürdürmeyle ilgili durumlarda yaşanır.

    perls freud’un “anksiyetenin kaynağı süper egodur” görüşüne karşı çıkar ve anksiyetenin şimdi ve sonra arasındaki boşluk ya da gerilim olduğunu ifade eder.

    terapide ilk aşama anksiyete belirtilerinin “şimdi ve burada” farkına varılmasıdır. daha sonra heyecanın ortaya çıkmasına yol açan ihtiyaçların belirlenmesi, birbiriyle çelişen ve ertelenen ihtiyaçların farkedilmesi, ihtiyaçların karşılanmasını engelleyen içe almaların belirlenmesi ve değiştirilmesi gibi aşamalardan geçilir.

    terapide üzerinde çalışılması gereken bir başka nokta da fark edilen ihtiyaçların karşılanabilmesi için yeni alternatiflerin geliştirilmesi ve dolayısıyla heyecanın yeniden ortaya çıkmasını mümkün kılacak içsel ve çevresel desteklerin sağlanmasıdır. anksiyetenin ele alınışında özellikle hayalleme teknikleri, beden çalışmaları, tek veya çift sandalye uygulamaları çok yararlı olmaktadır.

    terapinin amacı danışanların ihtiyaçlarını farkederek, nefes alarak ve hareket ederek heyecanlı, canlı ve aktif olarak yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmaktır.

    anksiyete ile ilgili olarak yapılan geştalt te rapi uygulamalarının sloganı ise “nefes al-ver ve harekete geç” tir.
637 entry daha
hesabın var mı? giriş yap