• önce 2 adet küçük güneş paneli* edindim.
    ardından bunları çift panel girişi olan bir solar charger'a* bağladım.
    ondan gelen kabloyu da 14" plastik bir alet çantasının* içine yerleştirdiğim 12v-15a jel akü'ye* bağladım.
    alet kutusunun yaklaşık %60'ı boş kalmıştı. çantaya uygun yerinden 1,5-2cm çapında bir delik açıp oraya bir araba çakmak girişi* yerleştirdim.
    bu çakmağın akü bağlantıları yapıldı.
    12v akımı kısa bir süre için de olsa çok güçlü olmayan elektrikli cihazlara 220v'a yükseltmek için 300w gücünde bir invertör* yerleştirdim çantanın kalan boşluğuna.
    alet çantasının dış yan yüzüne bakan ve sürekli aküye bağlı olduğu için hep akım barındıran araç çakmağına gelen elektriği kullanılmadığı zaman kesmek üzere basit ve şık bir gömme anahtar* yerleştirdim.
    aydınlanma ihtiyacıma göre toplamda 3 metreye ulaşan led ampul* şeritlerinden alarak bunlara yine ihtiyacım kadar kablolar bağladım ve hepsinin ucuna birer anahtarlı çakmak şarjı girişi* monte ettim.
    aydınlanmak için bu çakmak girişlerini alet çantasındaki çakmaklığa sokuyorum ve yaz aylarında bir gündüzde depolayabildiğim akü şarjı ile 2 tam gece geçirebiliyorum. tabiatıyla her gündüzün ardından tek bir gece geldiği için aküdeki enerji hiçbir zaman kritik seviyeye düşmüyor. her zaman fazladan var olan bir miktar enerjiyi de invetör yardımı ile 220 volta çevirerek laptop-mini vantilatör-cep telefonu gibi çok güçlü beslemeye ihtiyacı olmayan cihazların şarjında kullanabiliyorum.
    belirttiğim malzemeler dışında kablosuyla, timsah ağzı-bakır halka gibi bağlantı ekipmanlarıyla toplamda en fazla 500tl ve alışveriş+montaj için de 2-3 saat ayırarak ortaya çıkardığım bu yaklaşık 5kg ağırlığındaki düzenek; jelli akü kullanmayı tercih ettiğim için sürekli dolup-boşalmaya karşı dayanıklı bir şekilde, hemen hemen aynı performansta 10 yıl gibi uzun bir süre bana hizmet ederek evde ihtiyacım olanın çok küçük bir kısmını, kamplarda ihtiyaç duyduğum enerjinin ise tamamını en temiz şekilde karşılayacak.

    not: şu an için sistemdeki bilinmezlik daha önce bu şekilde amatör kullanım için denenmemiş olan ucuz panel ve charger'ın ömrünün akü kadar uzun olup olamayacağı, ama riske değer bir proje olarak görüp hayata geçirdim.
    şimdilik memnunum ve zaman içinde kendisine ayırdığım yatırımı arttırarak daha büyük güneş panelleri, daha güçlü akü, rüzgardan faydalanarak geceleri de üretime devam edebilmek adına sisteme eklenecek çıkma bir kamyon radyatör pervanesi* ve alternatörü ile belki de 3 katına ulaşmayacak bir maliyet ve 1-2 günlük çalışma sonucu verimi 10-15 kat yükselteceğim.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap