6 entry daha
  • özünde çok yararlı bir sistem. direkt olarak enerji tasarrufu sağlamıyor elbette, ama bu işi dolaylı yoldan hallediyor. şöyle ki, kışın özellikle merkezi ısıtma bulunan apartmanlarda yaşayan dostlarımın evine gidince öyle manzaralarla karşılaşıyorum ki, herif petekleri sonuna kadar yakmış, içerisi o kadar sıcak ki, camı açıyor. neden diyorsun, e üst kat abanıyor çocuğu var diye, bilmemkim abanıyor, madem onlarınkini de ben ödüyorum bari ben de ısınayım. doğal olarak apartmanın toplam ısınma gideri oldukça artıyor.

    ısı pay ölçer kullandığında ise herkes kendi kullandığını ödeyeceğinden, tüm daireler kendince 'ulan bari az yakayım da bu ay girmesin' diyor, toplamda apartmanın ısınma gideri azalıyor, ülkecek enerji kullanımımızı azaltmış oluyoruz, tasarruf ediyoruz. o paraya gidip bira falan içiyoruz.

    ha sıkıntı nedir, sıkıntı şu: bu aletler yapması çok zor aletler olmasa da, garip bi biçimde çok fazla alternatif yok. çin malı olanları çabuk bozuluyor, alman malı olanlar pahalı ve euro bazlı hep. dolayısıyla ilk yatırım maliyeti yüksek, halbuki çok basit cihazlar demiştik di m? üstüne üstlük bir de her ay okuma masrafı vermek gerekiyor. anlaştığın bi firma her ay gelip kablosuz cihazlarla apartmanda bir tur atıyor, hepsini okuyor sırayla, sonra fatura ediyor. ha, doğalgaz kullanırken okuma ücreti vermiyo muyuz, veriyoruz, bu bi dezavantaj olmayabilir aslında. bir diğer sıkıntı ise eski binalarda peteklerin açma kapama şeysinin çalışmaması, e adam kısamıyor ki peteği, nasıl tasarruf etsin? tam bir türk yaklaşımıyla peteklerden önce bir lüks olan pay ölçer'i taktırıyoruz, falan filan.

    özünde çok güzel bi teknoloji, sadece taktırmadan önce planlama safhasında bir hesaplayın bakalım, karlı olacak mı önümüzdeki 20 yılda, ona göre taktırın. hesap kitap kolay, ilkokul 5'e giden çocuğunuz varsa o halleder. esenle kalın efendim.
79 entry daha
hesabın var mı? giriş yap