• sistem 2 parçadan oluşuyor kaloriferinizin üzerine takılan, kaloriferden yayılan ısıyı ve odanın o anki sıcaklığını ölçen ve bu verilere dayanarak o petek üzerinden kaç kalorilik enerji harcadığınızı sürekli kaydeden elektronik bir cihaz. ve gene kalorifer vanasının yerine takılan termostatik bir vana.

    termostatik vana sayesinde oda ısısı 15 ile 30 derece arasına set edilebiliyor. ısınma sürecinde her odadaki 1 derecelik düşüşü %6 enerji tasarrufu demek. özetle bir odayı 30-32 derecelerde tutmaktansa 25-27 derecede tutmak arasında %30 fark var. sistem yapısı gereği daireler arası ısı kaçaklarını da dikkate almış durumda. ortak kullanımda yakıt giderinin belli bir bölümünü zorunlu olarak eşit oranda paylaştırıyor. ayrıca uyanıklık edip kaloriferleri tamamen kapatmak ve bu sayede alttaki, üstteki daireler aracılığı ile ısınmak yasak.

    kalorifer peteklerinin üzerindeki cihazın içinde ufak bir kablosuz haberkeşme sistemi bulunuyor. her ay görevliler apartmana gelerek daireye girilmesine gerek olmadan kablosuz olarak sayaçları okuyor ve apartman yönetimine rapor veriyor.

    sistemin şimdilik maliyetleri petek başı 35-45 euro arası değişiyor.

    ayrıca : (bkz: heat cost allocator)

    ve resmi gazetede yayımlanan enerji verimliliği yasası : http://mevzuat.dpt.gov.tr/kanun/5627.htm
  • benim gibi merak edenler için iki noktayı netleştirmek isterim.

    1) "mevcut binalar için bu sistemi kurmak zorunlu değil." açıklamalarını dikkate almayın. yazının tarihine dikkat edin. çünkü kanundaki geçici madde şu şekilde

    "5627 sayılı enerji verimliliği kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve geçici 6 ncı maddesi gereğince 2/5/2007 tarihi itibari ile beş yıl içinde yerine getirilir."

    yani o 5 yıl geldi bile. :) bütün binalar mayıs 2012 tarihine kadar bu sisteme geçmiş olmak zorunda.

    2) kalıcı bir sistem olduğu için masraflardan ev sahibi sorumlu.
  • merkezi ısı sistemiyle ısınan bütün apartmanlarda kullanılması zorunlu tutulan ısı ölçme cihazı. kanun mayıs başı itibarı ile yürürlükte, ama benim dün haberim oldu bu olaydan. zorunlu mu değil mi ?

    petek başı 40 euroluk bir cihazsa bu bana maliyeti 320 euroya geliyor. bu da yaklaşık 800 tl eder. nerdeyse bir yıllık doğalgaz parasını bu cihaza vermek ne kadar akıl karı anlamıyorum. cihaz ısı farkını ölçerek veriyi hesaplıyorsa o zaman cihazın çevresine konularak ısı farkını düşük gösterecek düzeneklere da açık sistem. her türlü kötü kullanıma müsait. bu nasıl iş anlamıyorum. bu saatten sonra merkeziden kombiye geçmek daha akılcı görünüyor.

    20 daire zorunluluğundan bahsediliyor yukarıda ama ben kanunda 20 daire diye bir şey göremedim.

    yardımlarını esirgeme sözlük.
  • oturduğum binada, biri alt katımda olmak her türlü apartman masrafına katılmaktan imtina eden iki dükkan ve üst katımda da boş duran bir daire var. kaloriferler 30 yıllık olduğu için peteklerde ısı ayarlamak zaten mümkün değil. ayrıca kışın her ay 400-500 tl para toplayıp zamlı fiyattan gaz almak yerine yıl boyu para toplayıp eldeki parayla zam gelmeden gaz almak gibi finansal açıdan gayet mantıklı bir politika izleniyor. bu sistem gelince muhtemel sonuçlar:

    1. daire başı minimum 200€ parayı (2 + 1 + mutfak + banyo) zamanında bu işe giren birkaç firmaya uçlanacağız,
    2. eski tip, ayarlanamaz durumda petekleri olanlar petek değiştirmek durumunda kalacak,
    3. evi boş tutanlar ve evde oturduğu halde sekiz kat hırka giyip kaloriferi açmayacak olanlar nedeniyle komşuları daha fazla açıp daha az ısınacaklar,
    4. halihazırda bile "biz zaten ısıdan yararlanmıyoruz" deyip aidatı ödememek için fırsat kollayan dükkanlar maraz çıkaracak, aletleri kurcalayıp türlü dalavere yapacak
    5. kış geçmiş olduğu için bütün yıl aidat toplanan binalarda ısıtma giderlerinin neye göre paylaştırılacağı bilinemeyecek. eski uygulamaya devam edilirse üstteki maddelerde belirtilen kişiler dava açacak. para toplanamazsa önceden gaz alınamayıp paşa paşa zamlı fiyattan gaz alıncak.
    6. yıl boyu değil kış aylarında aidat toplanıyorsa bile, gazın ön ödemeli sistemle alındığı yerlerde sorun çıkacak. önceden alınan gazın maliyetinin nasıl paylaşılacağı bir ay sonra belli olacak, gaz bedelini tahsilatta sorun yaşanacak.

    süper olay.
  • merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, her dairenin ısındığı kadar yakıt giderine katılmasını sağlamak için, kullanılan ısı miktarını ölçen alet. kalorifer peteği üzerine monte edilirek kullanılır.
  • (bkz: #29528438)
  • özünde çok yararlı bir sistem. direkt olarak enerji tasarrufu sağlamıyor elbette, ama bu işi dolaylı yoldan hallediyor. şöyle ki, kışın özellikle merkezi ısıtma bulunan apartmanlarda yaşayan dostlarımın evine gidince öyle manzaralarla karşılaşıyorum ki, herif petekleri sonuna kadar yakmış, içerisi o kadar sıcak ki, camı açıyor. neden diyorsun, e üst kat abanıyor çocuğu var diye, bilmemkim abanıyor, madem onlarınkini de ben ödüyorum bari ben de ısınayım. doğal olarak apartmanın toplam ısınma gideri oldukça artıyor.

    ısı pay ölçer kullandığında ise herkes kendi kullandığını ödeyeceğinden, tüm daireler kendince 'ulan bari az yakayım da bu ay girmesin' diyor, toplamda apartmanın ısınma gideri azalıyor, ülkecek enerji kullanımımızı azaltmış oluyoruz, tasarruf ediyoruz. o paraya gidip bira falan içiyoruz.

    ha sıkıntı nedir, sıkıntı şu: bu aletler yapması çok zor aletler olmasa da, garip bi biçimde çok fazla alternatif yok. çin malı olanları çabuk bozuluyor, alman malı olanlar pahalı ve euro bazlı hep. dolayısıyla ilk yatırım maliyeti yüksek, halbuki çok basit cihazlar demiştik di m? üstüne üstlük bir de her ay okuma masrafı vermek gerekiyor. anlaştığın bi firma her ay gelip kablosuz cihazlarla apartmanda bir tur atıyor, hepsini okuyor sırayla, sonra fatura ediyor. ha, doğalgaz kullanırken okuma ücreti vermiyo muyuz, veriyoruz, bu bi dezavantaj olmayabilir aslında. bir diğer sıkıntı ise eski binalarda peteklerin açma kapama şeysinin çalışmaması, e adam kısamıyor ki peteği, nasıl tasarruf etsin? tam bir türk yaklaşımıyla peteklerden önce bir lüks olan pay ölçer'i taktırıyoruz, falan filan.

    özünde çok güzel bi teknoloji, sadece taktırmadan önce planlama safhasında bir hesaplayın bakalım, karlı olacak mı önümüzdeki 20 yılda, ona göre taktırın. hesap kitap kolay, ilkokul 5'e giden çocuğunuz varsa o halleder. esenle kalın efendim.
  • sorunlarıyla birlikte ülkemiz gelen sistem.

    öncelikle ben bu sistemin kurulması ve kullanılması taraftarıyım. ancak, payölçer cihaz bedelleri daha mantıklı rakamlar olmalı, okuma bedeli ya alınmamalı ya da çok cuzi bir mikar olmalı. veya apartmanın kendisi okuma yapabilmeli. geçiş süreci için pilot bölgeler belirlenmeli, belirlenmeliydi. bu bölgelerde 2-3 sene önce zorunlu pilot uygulamalar yapılmalıydı. ardından tüketiciyi bilinçlendirip psikolojik hazırlık ve zamana yayılmış bir şekilde geçilmeliydi. bunların hiçbiri olmadı, olamadı.

    geçilmesi zorunlu olmasına rağmen henüz kanunda net bir yaptırım yok. sadece apartmanda dairelerden biri haksız para toplandığını iddia ederek ısınma bedelini ödemeyebiliyor. ancak bunu birkaç daire yaparsa kimse cebinden ekstra ödemeyeceği için doğalgaz kesilecek, kışın daireler ısınamayacak. seyreyleyin aparman içi kavgalarını.

    bir iddiaya göre 2012 bitiminde bütün binalara enerji kimlik kartı uygulaması başlayacak. binanızın enerji kimlik kartı yok ise. o binadan daire kiralayamayacaksınız. teorik olarak kiralayabilirsiniz ancak doğalgaz, su, elektrik açtırmak istediğinizde enerji kimlik kartı yok ise red cevabı alacakmışsınız. enerji kimlik kartı bir binanın ısınma, izolasyon gibi konulardaki parametrelerinin ölçülmesi ve çeşitli tetkikler hesaplamalar yapılması ile çıkartılıyor. bu oldukça zahmetli bir süreç. gelip 10 dakikada yapılacak bir iş değil. bunu yapmaya yetkili firmaların bu konuda uzman mühendis ekipleri olması gerekiyor. şu an bu konuda yetkili firma sayısı bir elin parmaklarını geçmez. istanbuldaki bina sayısını ve gerekli işgücünü hesaplayın gene bir çıkmaz sokak.

    diyelimki bu kış için ( şu anda şartlara uyan tüm konutlar için zorunlu ) türkiyeyi geçtim sadece istanbuldaki bütün konutlar nakit parayı masaya koydular 2 ay vakit var hadi gelin kurun dediler. böyle birşeyin imkanı yok. türkiyede şu anda bu işe giren firmaların hepsi elinin ucuyla dur bakalım ne olacak mantığı ile girdiler. türkiye stoklarındaki toplam pay ölçer miktarı talebin %5 ini karşılamaz. hadi bunu çok hızlı bir ithalat ile çözdük diyelim bu kadar ( yaklaşık 7.5 milyon adet) payölçerin takılması ayarlanması peteklere termostaik vana montajı. bu iş için gereken eğitimli iş gücü eleman/saat hesabını bir yapın bakın ne çıkıyor. kısaca kaos durumu.

    daha yerden ısıtmalı onbinlerce dairenin bu sisteme geçmesi sorunu var. onu da sonra anlatırım. özetle klasik bir hesabını bilmeden hazırlık yapmadan plan yapmadan başlanmış türkiye projesi.
  • yine birilerinin cebini doldurması için getirilen saçma ve gereksiz bir sistem. bu sistem kesinlikle ve kesinlikle türkiye'de yapılacak bir iş değil. isteyen adam daha önceden de bahsedildiği gibi evindeki peteklere yaptırdığı ufak ekletmeler ve hilelerle gayet ucuza ısınabilir. şuanda binaların neredeyse 10%'unda bu sistem mevcut. geçilmesi zorunlu deniliyor şuan için ama bu işi yapan bir yakınımdan öğrendiğim kadarıyla bu olay farklıymış. tek tek binaları gezip kontrol edecek halleri yok adamların zaten, ancak şikayet ile yaptırım uygulayabiliyorlar ki bir cezası da yok. şimdi bizim binadaki sazan yönetici bunu yaptırmaya kalktı ve biz de yapılmamasını istedik. kendisi birisi şikayet eder, para cezası var bilmem ne diye panik yapmış. kılıbığın teki zaten bu ibne, hemen korkudan yaptırmaya kalkıştı bu sistemi ve apartmandakilerin de aklını çelip yaptırtmadık. olay şu şekilde; şimdi eğer ki birisi apartmanda pay ölçer olmadığını söyleyip birisi şikayet ederse o kişi sanırım 1 ay ödeme yapmıyor. bir süre önce eğer ki apartmanda pay ölçer yoksa bundan yönetici sorumludur olayı kalkmış. önceden sanırım 5 bin lira gibi bir ceza kesiliyordu yöneticiye ve yöneticiler bundan dolayı korkudan yaptırıyorlardı. şimdi değişmiş ve bahsettiğim şekilde olmuş. yani şuan için yaptırmanın lüzumu yok bu gereksiz sistemi, bekleyebildiğiniz kadar bekleyin yaptırmak için. birilerine para akıtmak için saçma sapan şeyler icat ediyorlar yeminle.
  • kuzey cephe, veya üst dairede oturanların "cocuğumu keserim, bu sistemi getirmeyin" dediği hadise. özetlemek gerekirse, dairen ne kadar ısı kullanıyorsa, o kadar öde mantığını merkezi sisteme getireriyor. öyle olunca cephe yalıtımı olmayan binalarda kuzey cephe veya üst katlar, nasıl kombileri olsaydı yakıt parasını fazla vereceklerdi, ha işte öyle para veriyorlar.
    kısacası faydalı bir uygulamadır, mantolaması olmayan merkezi sistemleri, mantolamaya itecek olan uygulamadır.
hesabın var mı? giriş yap