5 entry daha
  • iki tipe ayrılır, evet.

    peki nasıl bir kombinasyon uygulayalım ki, hem kaslanalım, hem güçlenelim?

    bunun için iki yaklaşım var;

    1. her antrenmanda, iki tip çalışmayı birlikte yürütmek
    2. periyodizasyon.

    ilkinde, antremanın başında, hem merkezi sinir sistemini ateşlemek için, hem de enerji depoları dolu olduğundan, ısınmanın akabinde, işe 1-6 tekrar arası, multi-joint ağır egzersizler ile başlanır. bunlarda da önce patlayıcı(power clean, snatch vs.), sonra slow(squat, deadlift, overhead press) egzersizler yapıldıktan sonra, o gün çalıştırılan bölgeye özel izolasyon hareketleri icra edilir. antrenmanın başında da o gün hangi bölge çalıştırılacaksa, genel olarak o bölgeyi vuran güç hareketleri tercih edilir. omuz günü jerk, shoulder press, bacak günü snatch, squat gibi.

    bu kabaca, standart vg split'ine güç egzersizleri eklemektir. çoğu badici de bu sistemi izler.

    ikinci ve bence çok daha etkili olan yöntemde ise, antrenman cycle'lara ayrılır.

    bir cycle sadece güç ve hız çalışılıp(miyofibril), bir cycle sadece fatigue training yapılır(sarkoplazmik).

    bu cycle'ların süresi için alternatifler denenebilir. birer haftaya kadar indirenler oluyor.

    ikinci yöntem neden daha iyi?

    çünkü, 2 antrenman tipinin de sporcudan "beklentileri" var.

    vg tipi, 8-12 tekrar arası, failure'a ulaşmayı hedefleyen antrenman tipinde, genelde her bölgenin haftada 1, en fazla 2 kere vurulmasının bir sebebi vardır; recovery.

    8-12 tekrar arası çalışmalarda, kas lifleri yıpranır ve bir nevi travmaya uğrar. bu travma sonucuda, kaslar dinlenirken daha fazla glikojen, creatine vs. toplamaya çalışırlar ve kaslar hacimce büyür. bu uzun bir dinlenme dönemi ister. hakkıyla yapılmış bir vg antrenmanı sonrası 72 saat o kas dinlendirilir. mentzer'in hit mantığı da tamamen bunun üzerine kuruludur.

    güç çalışması ise, tam tersidir. zaten hedeflenen bir kas grubu değil, bir "hareket paterni"dir. bir hareketi yapmanız için gereken büyük bir zincirin, doğru şekilde, doğru zamanda ve şiddette harekete geçmesi için, merkezi sinir sisteminin eğitilmesidir amaç.

    hal böyle olunca, hedeflenen patern, olabildiğince sık tekrarlanmalı, sinir sistemine ezberletilmelidir.

    bir halterci her gün squat yapar. her gün koparma çalışır.

    başa dönelim;

    biz bu iki antrenman tipini tek güne sıkıştırırsak ne olur?

    diyelim pazartesi bacak çalıştık. koparma ve squat'tan sonra, bacak için leg press&hack squat superset ve leg extension&leg curl superset yaparak bacakları tükettik. çarşamba günü de gelip omuz çalışmaya kalktığımızda, antrenmanın başında yapacağımız push press ya da jerk'te bacaktan yeterince kuvvet almamız imkansızdır. üstüne, ta bir dahaki pazartesiye kadar squat yapmadığımız için de, kaldırdığımız ağırlıklar kolay kolay artmaz.

    periyodizasyonda ise, bir dönem güç çalışmaya odaklanıp, platoya vurunca hemen diğer sisteme geçmek, hem zaman kaybını engeller, hem de sarkoplazmik hipertrofi antrenman dönemini, güç çalışması antrenmanları için aktif dinlenme fazı olarak kullanmaya olanak sağlar.

    tercih sizin.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap