22 entry daha
  • niyahet dun aksam 90 dakika bir cirpida izledigim gecmisten bir kesit. film demiyorum cunku gercek bir olay, gercek bir oyku. tamamiyle gercek birsey. izlerken sanki bilgisayarimin ekranin gecmise bir pencere acilda ve ben o butun duygu yogunlugu ile birlikte olanlara o an sahit olmusum gibi geldi.

    agladim.. evet koca bir adamim ama o kadar gercek o kadar trajik birsey ki, yattigim yerde agladim resmen. uzun suredir de bu kadar etkilendigim bir film de hatırlamiyorum acikcasi. hani neresinden baslasam bilmiyorum bile. her sahnesi her ani bambaska duygular tatdiran bir film olmus. her karakterin dik durusu, cokusu, sevinci, huznu, endisesi, karamsarligi, umudu hepsi ayri ayri basariyla yansitilmis.

    --- spoiler ---

    film bobby'nin jimmy murphy ile old traford'un ortasinda yaptigi konusma ile baslar. daha filmin basinda bu konusma icerisinde, ileride destansi seylerin olacagini sezersiniz. devamin da bobby'nin varolma cabasi, forma sansi bulmasi derken sir bobby charlton efsanesinin baslangicini izleriz. daha sonra ise o vahim kazanin yasandigi vahim surec. burada matt busby'ye ayri parantez acmak gerekir. bir hocanin takim ustunde ki otoritesi, disariya karsi takimi korumasi, vizyonu, misyonu ve o muthis cool tavirlari enfes bir sekilde yansitilmis. ozellikle havaalani sahnelerinde ki endisesi, bir bilinmez icinde ki kaygilarini izlerken sizide o duygularin icerisine cekebilmis. tabi sadece matt busby degil tum karakterlerin her sahnede ayri ayri yasadigi duygulari hissederken buluyorsunuz kendinizi bir anda.

    jimmy murphy, soylenecek soz yok! bu sartlarda koca kulubu ayakta tutusunu, her futbolcuya olan yaklasimini, dik durusunu hayranlikla izliyorsunuz. o munih'e gidisi, sag kalanlarla diyalogu, o merdiven boslugunda ki aglamasi( burda bende agladim lan), tekrar ingiltereye donup kulubu toparlamasi, kaza sonrasi ilk mac hersey mukemmel bir sekilde yansitilmis.

    sir bobby charlton o donem genc bir delikanli oldugundan, yasadigi tranva daha agir oluyor tabi. ama futbolun iyilestirici gucuyle neler yapilabilecegi gozler onune serilmis.

    ayri bir parantez harry gregg icin acmadan bitirmeyeyim. dogal olarak bu adami filmle birlikte tanidim. hikayesinden haberim yoktu, boyle bir kaleciden bile haberdar degildim dogal olarak. ama filmde goruldugu ilk sahne (antreman sahnesi) ile birlikte degisik bir adam oldugu hemen goze carpiyor. soguk kanli olusu bir kaleci oldugundan mutevellit hic yaniltmadi acikcasi beni. dusen ucagin icine dalip 5-6 kisiyi kurtardigi sahne ile yaptigi is birbirini ortmus resmen. zaten uzaktan soyle bir baktigin zaman, cezasahasi icinde o yirmi kisinin arasina atlayip o karambolden topu cikaran bir adamin, dusen ucagin icine girip 5-6 kisiyi kurtarmasi kesinlikle yadirgamadim. hep soyledigim gibi kaleciler delilik ve dahilik arasindaki ince cizgidedirler(bkz: #30688259) diye..

    buyuksun harry gregg...

    --- spoiler ---

    90 dakika arkadasim, cok degil. izledigin cogu mactan daha degerli bir 90 dakika. suraya gelip futboldan ahkam kesmeden once otur su filmi izle. bak kullerinden bir takim nasil doguyor, gor! futbol hangi sartlardan, nerelere geldi, bil! manchester united nasil manchester united oldu bi' ogren!
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap