6 entry daha
  • "japon modernleşmesinin baş karakter oshin üzerinden okunabileceği çok katmanlı dizi" diyerek afili bir giriş yapmış gibi olayım. ama asıl anlatmak istediğim bu değil...

    annem hastasıydı bu dizinin. öyle böyle değil ama esaslı bir oshin izleyicisi idi. kaldı ki ben annemin yalan rüzgarı, cesur ve güzel, manuella izlediğini bile hatırlamam. benim bu kültürüm tamamen halamgillerden kaynaklanır. halam bekardı, bizimle beraber yaşardı, geceleri sezen aksu şinanay albümü dinler, gündüzleri kasnakta nakış işler ve pembe dizi seyrederdi.

    oysa annem öyle değil. disiplinli bir kadın. öyle varı yoğu seyretmez tv'de. buna rağmen evde bir oshin sevdasıdır gidiyor. okuldan döndüğümüz zaman denk geliyor olsa gerek ki biz de seyrediyoruz. oshin'in evini, çocuklarını, soluk lacivert kimonosuyla fıtı fıtı yürüyüşünü, balıkçılık, kuaförlük başta olmak üzere o daldan o dala savruluşunu hâlâ çok net hatırlarım. son sezonuydu galiba, bize bir kardeş geleceği müjdesini aldık ebeveynlerimizden, evde bir bayram havası...ben diyorum kız olsun, birader diyor erkek, tek derdimiz bu. amaç kendimize yancı bulmak, safları çoğaltmak, taraftar toplamak...annemin karnında bizim kardeşimiz büyüyordu ve biz diğer iki kardeş, bu kardeşi heyecanla bekliyorduk.

    çarli'nin yayınlanması da aynı döneme rastlar. annem hamilelere ait o "neye çok bakarsan çocuğun ona benzer" fikriyle efsunlanmıştı. bu efsun neticesinde televizyon hayatımızı bize zehir ediyordu. güzel kızların, yakışıklı oğlanların olduğu programlara bakmak serbest, yılan, aslan, börtü böcek belgeseli seyretmek yasaktı. dolayısıyla çarli nam maymunun arz ı endam ettiği diziyi de seyredemedik. ne zaman izlemek istesek "olmaz, seyredemezsiniz, ben maymuna benzeyen çocuk istemem" salvolarıyla annem bizi püskürttü. onun yerine kemalettin tuğcu kitaplarından hallice senaryoya sahip oshin'i ezberledik.

    sonuç mu? erkek kardeş, çekirdek ailenin gen haritasında olmamasına rağmen çekik gözlü olarak çıktı geldi. bildiğin capon...*
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap