8 entry daha
  • "insan,bir hayvan gibi burnu yerden kalkmayınca hayalinde yaşayabileceği bir yalan köşesi kurmalıydı." ne güzel de demiş germinal'in maheude kadın'ı.
    adeta bu romanı özetler gibi konuşmuş.

    dostoyevski bu kitapta yaşamayı şöyle tanımlar.

    "...fazlasıyla yorulan zihinsel ve ruhsal yeteneklerin,bilincin parlak aleviyle aniden parıldadığı anlar olur.bu anlarda,geleceğin önceden sezilmesiyle zayıf düşen kişinin kahince bir görüşü olur.yaşama isteği bütün varlığınızı doldurur,pırıl pırıl umutlar belki de boşu boşuna gizemli geleceği çağırır,bütün sırlarıyla,kasırga ve fırtınalarıyla yaşamak işte budur."

    --- spoiler ---
    kitapta 3.macerada ki dönüm noktasını oluşturan karakter s.o' nun alexandra mikhailovna'ya yazdığı hüzün dolu aşk mektubundan 2 kesit alacağım.
    "tanrının yeryüze dağıttığı gün ışıkları sadece güzel bir çiçeği değil dibinde büyüyen otları da ısıtıp aydınlatır."

    "kendime gülüyorum ve bana haklılarmış gibi geliyor,çünkü ben anlamsızım ve iğrenç biriyim,kendime karşı bile hissettiklerim bunlar;yüzümden,vücudumdan,tüm alışkanlıklarımdan,berbat huylarımdan nefret ediyorum.hep ettim."

    dostoyevski'den aşkı; hep güzel vücutluların,birbirleri için sınırsız fedakarlık yapacak uyumlu tiplerin,asil ve farklı kişiliklerin yaşadığı romanlara tokat gibi bir cevap gelmiştir.

    kitabın iki gizemli karakteri vardır
    1.si efimov'a keman çalmayı öğretip,vasiyetinde kemanını efimov'a bırakıp, efimov'un hayatını hayalleri-gerçeği ayırt edememe kıvamına getiren italyan kemancı.
    2.si 3.macerada olaylar cereyan edip netoçka'nın pyotr alexandroviç'e patladığı andan sonra p.alexandroviç'in sektereteri ovrov'un netoçka'ya "bir şey söylemesi " için izin istediği.netoçka'nın isteği devrisi güne ertelemesi ve kitabın bitip, ovrov adlı karakterin şüpheli durumu.

    kitabı okudukça "ya 19.yy da ruslar ne kırılganmış, "höt" desen hastalanıp,ölüyorlar." dediğim de oldu.
    insan kırılganlıklarını "insancıkların" devrisinde netoçka nezvanova'yı yazarak katlamıştır. iki roman tam bitmez. çünkü kırılganlıklarda kelimelere döküp bitirilemez.
    --- spoiler ---
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap