70 entry daha
  • belli bir çizim özellikle de desen yeteneği olması gerekir karikatür çizmek için. daha sonrasında doğru malzeme, doğru çalışma programı gerekir. karikatür çizmek istediğinizi söylediğinizde önce doğrusunu çiz sonra bozarsın diyen resim hocalarına da inanmayın, onlar kendilerinden özel ders almanız için bu yönde yönlendirir.

    yaklaşık 4 sene leman dergisinden ahmet yılmaz'ın zoru ile gördüğüm her şey çizmem istendi. çizdiğim komik olduğunu düşündüğüm balonlu, kompozisyonlu işleri çöpe attı hep. önce çizmeyi öğrenmek gerek mekanları, eşyaları, insanları, hayvanları, ifadeleri akla gelecek her şeyi. daha sonrası çizim tarzı oluşturmaya bakar. o da piştikçe kendi gelişir. önemli bir emek ve sabır işidir aslında.

    çizgi ile ilgili gelişim bittikten sonra işin kompozisyon boyutu gelir ki bu çizgi geliştirmekten daha zordur. yiğit özgür'ün ilk bir kaç seneki eserlerine bakarsanız çoğu komik değildir. hatta espriler vasat olmasına rağmen çizgi bakımından çok başarılıdır. şu an ise çizgi ikinci planda kalır onun karikatürlerinde. kompozisyon geliştirmek için mükemmel bir gözlemci olmak ilk şart, bu gözlem yeteneğini en başarılı işleyen cem yılmaz kesinlikle. çizerliğinde işlediği konuların hemen hepsine gösterilerinde rastlarsınız. gözlem'in dışında çok güçlü bir hayal gücü olmazsa olmazdır. zaten gözlemleri hayal gücü ile desteklediğinizde önemli kompozisyonlar yakalarsınız. ve bu iki önemli noktadan sonra işin püf noktası, basit anlatımdır. çok balonlu karikatürlerde bile basit anlatım karikatürü akıcı yapar. güzel çizilmiş bir karikatürde, iyi bir kompozisyonu basit şekilde anlatmazsanız okuyan için sıkıcı olur. lafı dolandırmak karikatür için olumsuz bir durumdur. lafı dolandırmadan, uzun balonlarla okuyucu sıkmadan güldüren en başarılı isim umut sarıkaya'dır bana göre.

    malzemelere gelince. her çizer farklı malzemeler kullanabilir. bu konuda çok fazla tavsiye veremem ama hiç bir tablet tarama ucunun, kaligrafi kaleminin, schoeller kağıdın verdiği etkiyi vermiyor çizerken. tablette çizilenler kağıt kalemle çizilen kadar sıcak, samimi de olmuyor. tarama ucu ile çizmek gerçekten ustalık ister, mürekkep olarak da çini ve ıstampa mürekkebini karıştırmak daha iyi bir etki verir. 1 ve 2 numaralı kaligrafi kalemleri de incelik kalınlık verme açısından başarılıdır.

    evrensel karikatür'e hiç girmedim. başlı başına bir sanattır, ve o konu ile ilgili bilgi verebilecek yeterlilikte görmemekteyim kendimi.
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap