5 entry daha
  • tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi geyikliği ile alakası olmayan (öyle anlaşılmasının naifliği de anlayanlara aittir), tanrıyı bu kainatın bir parçası olarak görme yanılgısına düşmemiş, tanrı kavramının kendisini değil tanrı ile insan etkileşimlerini, imanın tanrı tarafından gösterilen yollarını anlamaya çalışanlarca sorulan soru.

    fizik kurallarının tanrı için geçerli olup olmadığını sorgulamayacak kadar az salak oldugunu zannedenlerin de sordukları soru üstelik. bu kurallar insanlar için bütünüyle mi geçerli, yoksa tanrı onları istediği zaman (zaman bize ait biliyoruz) istediği gibi değiştirebiliyor mu. eğer tanrı'ya akılla ulaşmayı istemek safça bir beklenti ise o vakit allah niye şöyle buyurmuş:

    "o, akıl sahipleri için bir öğüt ve doğruluk rehberidir. " - mumin/72
    "allah'ın izni olmadan hiç kimse inanamaz. o, akıllarını kullanmayanları murdar kılar."- yunus/100
    "..ilimde yüksek pâyeye erişenler ise: ona inandık; hepsi rabbimiz tarafındandır, derler. ancak aklıselim sahipleri düşünüp anlar." - ali imran/7
    "allah hikmeti dilediğine verir. kime hikmet verilirse, ona pek çok hayır verilmiş demektir. ancak akıl sahipleri düşünüp ibret alırlar." - bakara/269

    benzer sözlere incil'de ve tevrat'ta da rastlanır. kutsal kitaplar insanı kuşlardan, böceklerden, meleklerden üstün kılanın akıl sahibi olmaları olduklarını söylerler. kuran'da allah meleklerin insana secde etmesini ister. (hicr 27/28/29) insan allah'a iman etmiş meleklerden akıl sahibi olması vesilesi ile üstündür denir. fakat sevgili bir kulu anne babasını koruması için allah'a dua eder ve allah'da onun bu duasını kabul ederse, o kulunun ailesini ne şekilde korur? üzerlerinde hidrojen bombası patlasa da tanrı kullarını yaşatır mı? tanrı insanlar için olan fizik kurallarını değiştirir mi? eğer fizik kurallarını değiştirmiyorsa evreni nasıl etkiliyor? eğer etkilemiyorsa neden ona dua ediyoruz? eğer etkilemiyorsa bu düzeni kim kurdu? onun kurdugu kurallar çerçevesinde değişen bir dünyadan bizler neden sorumluyuz? ya da kainatı bir şekilde etkiliyor diyelim, bu bizim irademizi de etkilemez mi? eğer bu sorulara cevap verilemeyecekse neden akıl sahibi olmak bizleri meleklerden üstün kılıyor? allah neden "akıl sahipleri düşünüp ibret alırlar" diyor? ben neden alamıyorum; ben aptal mıyım? aptalsam bu benim hatam mı?
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap