27 entry daha
  • flora rheta schreiber ın müthiş kitabı. kitabın kahramanının tam ismi sybil ısabel dorsett tir ki bu bir takma addır. bayanın gerçek adı öncelerde gizli tutulsa da sonradan shirley ardell mason olduğu ortaya çıkmıştır. 17 farklı kişiliği tek bedende barındıran birinin hastalığının teşhisi ve tedavi sürecini anlatır, romandan öte araştırma, inceleme kitabıdır. 17. kişilik yeni sybil yani tüm kişiliklerin birleştirilmiş halidir.
    1976 ve 2007 yapımı iki de filmi çekilmiştir.

    kitap yazıldıktan sonra uzun tartışmalar yaratmış, ortaya farklı suçlamalar atılmıştır. bunlardan biri sybil ın doktoru cornelia wilbur ve kitabın yazarının başına büyük dert açmıştır, ki bu suçlama hastanın aslında hafif şiddette manik depresif sorunlarla psikiyatra başvurması ve bu sırada bir takım psikolojik çalışmalar içinde olan dr. wilbur un bu hasta üzerinde çalışmalarını deneyimlemesi sonucunda birden fazla kişilik ortaya çıkarmış olabilmesidir. o dönemde büyük tartışmalara yol açmış olsa da tam bir açıklığa hiç bir zaman kavuşamamıştır.

    kitapta ise tam aksi bir süreç vardır. sybin in sorunlarını hafif depresif problemlere bağlayan psikiyatrlar vardır ama dr.wilbur tesadüfen diğer kişiliklerden ilkiyle tanışmış ve olayı psikiyatr arkadaşlarına bir türlü izah edememiş, bu yüzden dışlanmıştır. kendisiyle ve eğitimiyle çelişmesine rağmen tedaviyi sürdürüp sybil ı intihardan kurtarmıştır. yıllarca süren tedaviden sonra dr. wilbur ölene kadar sıkı bir dostluk sürdürmüşlerdir.

    ama shirley ardell mason ın ölümünden sonra evinde bulunan resim çalışmaları günümüzde incelendiğinde, resimlerin kesinlikle tek elden çıkma ihtimali olmadığı farklı kişiliğe, karaktere ve yeteneğe sahip insanlar tarafından çizilmiş olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. ayrıca hastanın annesinde ağır şizofreni bulunması kanıtlanmıştır ki şizofreninin genetik etkisi de göz önüne alındığında mevzunun büyük bir kısmı aydınlanıyor ve bu da dr. wilbur u aklamaya yetiyor sanırım.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap