16 entry daha
  • meşhur pump action (pompalı) yivsiz tüfekler üreten abd menşeili firma.

    aslında bu firmanın büyük savaş döneminde model 1911 üretimi de olmuştu ama en bilinen üretimi, john moses browning isimli efsanenin remington model 17'den geliştirerek, savunma ve yakın muharebe için dizayn ettiği 12 gauge'lik model 37'si yani şu yivsizidir.

    saving private ryan yada band of brother's gibi dönem filmlerinde, timlerin en önde yürüyen unsurlarının ellerinde gördüğümüz tüfek işte bu model 37'dir. yakın muharebe yada olası pusuya düşme durumlarında yivsizlerin gücünü çok erken dönemde farkeden abd ordusu, özellikle öncüleri bu tip silahlarla donatmıştır. nişan almaksızın ateş edildiğinde bile belli bir alanı tarayarak ilerleyen buckshot lar, ilk panik anında düşman unsurlar üzerinde oldukça etkili oluyor, diğer dost unsurlara kaçma, kurtulma, gizlenme imkanı tanıyordu.. bu nedenle aynı silah kore ve wietnam harplerinde de kullanıldı.

    günümüz abd ordusunda bile bu tip yivsiz 12 gauge'lik silahların daha modern versiyonları (bkz: benelli m4) öncülerin secondary silahı olarak hizmet vermektedir. ha keza aynı uygulama ordumuzda da olup, özellikle iç güvenlik harekat birimlerinin ve hudut karakollarının envanterinde bulunan pompalı yada yarı otomatik yivsizlerin kullanımı da bunun içindir.

    ithaca model 37'lerin bir diğer tanıdık yüzü de federal büro ekiplerinin (fbi - atf vs), yerel ve bölgesel kolluk birimlerinin (sherrif - polis) de bu silahı çok uzun yıllar boyunca ve hatta bugün bile kullanmalarıdır. pek çok prohibition dönemini konu alan gansgter filmlerinde hatta western filmlerinde bile ekranda arz-ı endam eden bu silah, zamanla yerini remington 870, mossberg 500 gibi görece yeni nesil pump action modellere bıraksa da, kısa namlulu yivsizlerin şehir içi, bina içi gibi alanlardaki kullanımları ile özellikle kısa mesafedeki etkinlikleri asla inkar edilmedi.

    son bilgi olarak, bu abd efsanesini huğsan isimli batık bir konya firması klonlayarak, 90'lı yıllar ile 2000'lerin başında üretti. yani ithaca'lar ülkemiz şartlarında bile biraz araştırmayla uygun fiyatlara ulaşılabilecek bir modeldir.

    ((bkz: copy paste değil alınteri)
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap