• ing. microtubule
    tubilin denen küresel proteinin lineer polimerleri olan mikrotubuller hücre içi iskelet yapısını oluşturur, hücre bölünmesi sırasında kromozomların transferinde, dokudan dokuya değişen çeşitli diğer kimyasallarla (map : microtubule attached proteins ) birlikte organellerin ve paketlenmiş kimyasalların hücre içerisinde ve hücre dışına taşınmasında kullanılırlar. varlıkları ve çalışmaları hücre için kritik olabilir, misal kimi kanser ilaçları hücrelerin mikrotübül sentezlemelerini önleyerek düzgün çalışmalarına engel olmayı hedefler (bkz: paclitaxel)

    25 nm çapında ve 5 nm duvar kalınlığına sahip bu minik borucuklar, özellikle noronların düzgün çalışabilmeleri için çok önemlidirler. nöronlarda adlarına kinesin ve dynein denilen bir çift protein bulunur. bu proteinler aksonlarda kimyasal madde taşıınmasından sorumludurlar; hücre içerisinde üretilen nörotransmitterlerin akson boyunca taşınmaları ve sinaptik keseciklerin sinaps boşluğuna dökülmeleri de bu proteinler ile mikrotübüllerin ortak çalışması sonucu başarılır.

    boyutları itibarı ile kuantum etkileri göstermeye müsait ve sinirsel iletimde kritik önemi haiz bu aparatlar, gödel teoremlerinin ve turing makineleri ile yapılan çalışmaların (bkz: durma problemi) sonucu olduguna inandığı "algoritmik olmayan insan zekası"nın biyolojik kaynağını aramakta olan penrose amca'ya ilaç gibi gelmiş, kendisi kuanto-fiziksel (ne güzel uydurdum) temelleri oldugunu düşündüğü insan aklı ve bilincin kaynağı olarak bu elemanları görmüştür.
    (bkz: kuantum bilinçliliği)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap