67 entry daha
  • --- spoiler ---

    sınıf ayrımına bilimkurgusal bir yaklaşım içeriyor film. netameli bir konu. ince işleyebilmek lazım. yoksa ucuz politik mesajlarla vasata düşme riski var. peki elysium, işaret parmağını uzatarak "şu namussuz, pis kapitalistlere bakın!" mesajının ötesine geçebiliyor mu?

    filmin ilk yarısında gereksinim duyulan inceliğe yaklaşılır gibi oluyor. araya girdiğimizde, "şimdi onlar düşünsün!" diye gaza bile getirdi. düşündüm ki bu radyasyonlu adam, kaotik ortamın keskinleştirdiği çelişkilerle bir başkaldırı hareketi yaratacak. oysa max, kendi götünü kurtarmanın derdine düşüyor. sonra da bu bencilliğinden çıkıp bir anda insanlık için kendini feda ediyor. ancak biz, aradaki bu geçişteki duygusal yoğunluğa tanık olamıyoruz (matt damon asla yalnızca bir aksiyon oyuncusu değil, bunun çok ötesinde... sanırım kurgudaki ve yönetimdeki beceriksizlikler ona da bir şekilde sirayet etmiş). yani filmin bu ikinci yarısı aceleye gelmiş ve ulaşacağını düşündüğüm derinliğe sahip olamadan, filmi yüzeye çıkarmış. hal böyle olunca filmin az da olsa akılda kalıcı olması için seyirciyi üzmek gerekiyor ve ana karakter harcanıyor.

    elysium, önemli bir konuyu gereken özende ele alamıyor. geçmişte yaşanmış, günümüzde de yaşanmakta olan sınıf meselesini fütüristik bir düzleme taşıyor ve problemi bir restartla herkese sınıf atlatarak çözüveriyor. ulan windows o kadar hızlı yüklenmiyor be! koca gezegeni netbook gibi birşeyle piç ettiniz iki dakikada! tüm bunlara rağmen mantık hatalarına yüklenip polemik üretmenin anlamı yok. sonuna kadar kendini öyle veya böyle izletebilen, sıkmayan bir filmden bahsediyoruz.

    --- spoiler ---
194 entry daha
hesabın var mı? giriş yap