5 entry daha
  • hedef kitlesinin gözünden değerlendirildiğinde hiç de fena olmayan film. biz koca adamlar beğenelim diye yapılmamış sonuç itibariyle. evet, pixar filmleri vs. bizi şımarttı, her şeyden bizim de keyif alabilmemizi bekliyoruz ama bu gerçekçi bir beklenti değil. bu film, çocuklar epey eğlensin, heyecanlansın ve araya sıkıştırılmış bariz mesajlardan da birkaç tanesini kapıversin diye yapılmış; başarılı da olunmuş. keşke biraz daha komik olsaymış, maceraya birkaç kahkaha eklenseymiş... bu haliyle kendini çok fazla ciddiye alan bir film olmuş. hikayesine hizmet ettiği şekilde sıradan bir replikle mitoloji geliştiren, "yaptım oldu"cu bir fantezi senaryosundan sakınmak lazım aslında. ortaya atılan her bilgi kırıntısı biliyorsunuz ki filmin bir noktasında kahramanlarımızca bir şekilde kullanılacak. amaç bir evren yaratmak değil, filmi finale taşımak. bu bir noktadan sonra, belki çocukları olmasa da, deneyimli seyircilerin sıkılmasına yol açıyor. çünkü filmde o kadar çok gereksiz bilgi uçuşuyor ki, sanırsınız dan brown yazmış, bu işe yaramaz kalabalıktan kafa şişiyor. kitap uyarlaması olmanın getirdiği bir dezavantaj olsa gerek...

    logan lerman belki de hayatımın filmi olan "the perks of being a wallflower" ile sonsuz kredi kazandığı için filme onu izlemek için gitmiş bile olabilirim. oyuncu olarak çok değişik bir duruşu ve çekiciliği var benim için. ne yazık ki yan rollerdeki oyuncular için aynı şeyi izlemek zor. çok başarılı ve heyecan verici bir genç oyuncu kadrosu beklemeyin. anthony head ve nathan fillion'ı görmek ayrı bir keyif, jenerikte de isimleri art arda geliyor. whedonverse oyuncularının olduğu her iş benim gözümde bir tık yukarıdadır, yapacak bir şey yok.

    teknolojinin biz seyircilere neler sunabildiği gerçekten hayranlık uyandırıcı. filmin genelinde çok etkin bir 3d kullanımı olmasa da bazı sahnelerde kendimi filmin içinde kaybolmuş, kalbim atıyor buldum. çok efektif bir maceraydı. başı sonu belli, atması gerektiği adımları bir bir atan ama tatmin ediciliğini bu garantici tutumuna borçlu olan filmde finalde ortaya çıkan canavar afişte kocaman duruyor, daha ne olsun!

    --- spoiler ---

    filmle ilgili çok olumsuz eleştiride bulunamam. çok ekonomik ve garantici bir senaryo, en klasiğinden bir macera filmi. biraz daha komik, biraz daha yenilikçi, biraz daha cesur olsa gözümde çok daha iyi yerlerde olabilirdi.

    benim gibi ölümü the lion king ile tanıyıp özümseyen bir nesil için bu filmde eleştireceğim en büyük unsur ölümle dalga geçilmesi, seyircinin gözünde adeta kıymetsizleştirilmesi. her ölen beş dakika sonra diriliyor ve bu birçok kere oluyor. ölümün hiçbir anlamı kalmıyor, hatta izlediğimiz maceradan da risk faktörünü egale ettiği için heyecanı da büyük oranda etkiliyor bu tutum. ben annabeth ölünce şaşırmıyorum veya üzülmüyorum, biliyorum ki ardından gelen sahnede canlanacak. sıkıntılı bir yapı. çocuk filminde çocuklar ölsün demiyorum, the hunger games izlemediğimin bilincindeyim. yine de senaristler madem öldürmeyecekti, o zaman öldürmeseydi.

    --- spoiler ---

    3. filme kanca atan gereksiz havada senaryosu ile finali can sıksa da heyecanla izlenecek bir film olmuş. ancak bir çocuk eşliğinde izlemek en iyisi olsa gerek. biz "büyük"ler için çok şey vaat etmiyor zira.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap