5 entry daha
  • aslında bu şarkı, aslen trinidad'lı kalipso sanatçısı lord invader*'a aittir. özellikle lord invader'ın yazdığı, orjinal sözler incelendiğinde amerikan askerlerinin trinidad'da insanların hayatlarını mahvetmeleri, kadınların fuhuşa "zorlanmaları" ve emperyalizm hakkında güçlü mesajlar vardır.

    the dick van dyke show'da rol alan ve zamanının en testisli yapımcılarından olan morey amsterdam bu şarkıyı amerikan askerlerine moral vermek amacıyla çıktığı turun trinidad durağında duyar, beğenir ve çalar. sonrasında the andrews sisters'ın en büyük hiti yapar. tabi zamanla az çok alt metinleri çözdükçe sözlerde ufak değişiklikler yapmak zorunda kalırlar.

    lord invader hem kalipso müziğini tanıtmak, hem de hakkını aramak için new york'a gelir ve dava açar. dava uzun yıllar sürer. bu sırada hem marka adının geçmesi, hem de fuhuş ve alkoller ilgili alt metinlerden dolayı şarkının törpülenmiş versiyonunun dahi zaman zaman radyolarda çalınması yasaklanır. dava uzun yıllar sürer. en sonunda lord invader davayı kazanır ama, çok enteresan bir şekilde şarkının hakları morey amsterdam'da kalır.

    böyle de ilginç bir hikayesi vardır bu şarkının. her ne kadar insanı mest eden bir melodisi olsa da, şöyle bir hikayesine bakıldığında amerika hakkında yanlış olan her şeyin bir özeti gibidir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap