19 entry daha
  • 3 cümle ile özet geç lan piç açıklaması: bu kendi üretemediğimiz ve üretiminin çok zor olduğu bir hava savunma sistemi. hem ucuz hemde teknoloji transferi içerdiği için çinle anlaştık. yalnız diplomatik bazı sıkıntı ve baskılarla yüzleşmek zorunda kalacağız :/

    şimdi; muadil sistemler, hepimizin az çok bildiği: mım-104 patriot ve s-300vm
    mim-104 patriot: nato'nun ve abd'nin bize yollamak için yan çizdiği, yunanistan başta olmak üzere diğer ülkelere anında yetiştirdiği hava savunma sistemi
    s-300: kıbrıs rum kesiminin satın aldığı ama türkiye'nin "bizde yok olm, delikanlı mısınız lan?" yaklaşımı sonucu girit'e konuşlandırmak zorunda kaldığı karadan havaya füze sistemi. s-300vm versiyonu bunun hava savunma versiyonu.

    uluslar arası füze teknolojisi kontrol rejimi (mtcr)'ne göre ülkeler arası satışı yapılan füze sistemlerinin menzili 300 km'yi taşıyabileceği savaş başlığı da 500 kg'ı geçemez ama ne yazık ki bu kural gerek rusya'dan alınan s-300'ler gerekse ingiliz-fransız ortaklığı matra-bae şirketinden alınan scalp füzeleriyle yunanistan tarafından türkiye'nin aleyhine olacak şekilde bozulmuştur. (kaynak haber)
    scalp hakkında bilgi.1
    scalp hakkında bilgi.2

    bu gelişmeler üzerine türkiye boş durmayıp amerika'dan slam-er füze sistemi almıştı. (kaynak)
    slam-er hakkında bilgi

    ara not: slam-er, 674,5 kg, 270 km menzilli ile mtcr'ye uygundur.

    türkiye savunma sanayi bu romantik ortamda boş durmamakta, kendi imkanlarıyla sessiz ama emin adımlarla ilerlemektedir:

    tübitak-sage uzun menzilli türk füze sistemi katalog ve web sitesi
    radara yakalanmama özelliği olan bu sistemin, muharebe ağırlığı 830 kg, menzil +300 km.
    göktürk-2'nin fırlatılması da kıtalar arası ve daha düşük menzilli füze sistemlerimizin geliştirilmesi, etkinliğinin arttırılması için önemini de belirtmekte fayda var. (not: göktürk-2 fırlatılıp, türkiye çağ atlarken 18 aralık 2012 odtü olaylarının yaşandığını da not edelim)
    tübitak ume kurulan füze yakıt sistemi tesisi seri üretime geçtiği zaman günlük 100 lt füze yakıtı üretebilecek. (kaynak)

    peki neden şimdi kendimiz üretmek yerine çinden füze alıyoruz? patriot yada s-300 tarzı hava savunma sistemlerinin üretilmesi çok zor ve türkiye'nin 2 seçeneği var:
    1- kendi teknolojisini üretmek için yıllar ve yıllar harcayacak.
    2- teknoloji transferi yaparak hem yıllar kaybetmeyecek, hemde kısa vadede hava savunma füzesi ihtiyacını ucuza halledecek.

    işte bu ikincisinin adı hq-9'dur. (hq-9 hakkında bilgi) savunma sanayi icra komitesi, açılan 4 milyar dolarlık ihalede, 3 milyar dolarlık teklifi veren ve ortak üretim teklif eden çin'in teklifini kabul etmiştir. (uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde abd, mim-104 patriot; rusya `s-300vm`; fransa-italya ortaklığı ise eurosam samp-t ve çin hq-9 ile katılmıştı)

    ara not: abd bile patriot sistemlerini yükseltebilmek için inceleme amaçlı bir s-300v sistemi satın alıyorsa; (kaynak(sayfanın sonlarında 14. madde)) türkiye neden almasın?
    ek olarak; "teknoloji transferi istiyoruz" haberi

    gördüğünüz gibi ortalığın karışması, diplomatik ataklar çok normal. amerika ve nato'dan ciddi tepkiler ve önümüzdeki günlerde ne bir yaptırım vb. durumlar yaşarmıyız? bilemiyorum ama çin'de türkiye'ye yapılacak baskıları oturduğu yerden izlemeyecektir ve bu tepkiler çin'i kızdırmadan, çok aleni olmayan şekillerde yapılır diye düşünüyorum.

    türkiye ye füze baskısı konulu haber

    vatana, millete hayırlı olsun. bu gidişle 3-5 yıl içinde kendi uzun menzilli füze savunma sistemimimizi de geliştiririz inşallah.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap