76 entry daha
  • ''mutsuz olmak için neler yapmalıyız?'' sorusuna ''kendimize asla ulaşamayacağımız hedefler belirlemeliyiz ve sahip olamayacağımız şeyleri her daim istemeliyiz'' şeklinde cevap veren roman.

    kahramanımız emma, sürekli, ulaşamayacağı şeyler istiyordur. yağmur yağsa neden güneş yok, güneş açsa neden yağmur yok, diyebilecek bir karakterdedir. içinde bulunduğu yaşam tarzıyla idealize ettiği yaşam tarzı arasında dağlar kadar fark vardır. güvenli ve huzurlu hayatı onu rahatsız eder. hayatında aşk üçgenleri, düellolar, histerik duygular olsun ister. okuduğu romanlardan dolayı ayağı bir türlü yere basmaz. hatta emma, bir nevi dişi don kişot' tur. tıpkı onun gibi hayal dünyasında yaşamaktadır. gerçeklere dönmesini gerektiren her durum, onun canını yakar.
    bu kadına çok acırsınız. bazen romanın içine dalarak onu omuzlarından sarsmak, yapma etme, kendine çeki düzen ver, demek istersiniz. hatta onu, o anki hayat şartlarından çok kötü olan ortamlara yollamak, mesela dilendirmek istersiniz ki haline şükretsin. ama heyhat, emma gözünü yükseklere dikmiştir bir kere. elbette, büyük hedeflere sahip olmak, büyük düşünmek iyidir ama hedeflerin de makul olması ve bir mantık çerçevesinde oluşturulması işin püf noktasıdır.

    --- spoiler ---

    neyse, sonra bu kadıncağız, hayalinde bir erkek tasarlar ve tüm bu kıstasları tek bir adamda toplamaya çalışır. yaşadığı hayal kırıklığına ve an be an hayattan soğumasına değinmeme gerek yok sanırım.
    --- spoiler ---

    şimdi bakıyorum da, günümüz dünyasında, etrafımız emma kaynıyor. daha az duyu organına hitap eden romanlar bile bu kadını bu denli baştan çıkarttıysa, internette, televizyonda, gazetelerde, kısacası görsel ve işitsel medyada izleyiciye sunulan yaşam tarzı, magazin programları ve gossip girl gibi diziler insanlar üzerinde kim bilir nasıl bir etki yapıyor.

    ilkel idealleştirme yoluyla bir insana aşık olan emma, 21. yüzyılda, huyunu suyunu bilmediği ve sadece beyaz camdan tanıdığı bir ünlüye kim bilir ne şiddette hayran olurdu...
194 entry daha
hesabın var mı? giriş yap