105 entry daha
  • gün itibariyle nihayet izlemiş bulunduğum, marvel sinema evreninin başarılı halkalarından. konusu, fragmanı ve gösterime girdiğinden itibaren aldığı olumlu eleştiriler ile yükselen beklentiyi büyük oranda karşıladı kendi adıma.

    spoiler deryasına dalmadan evvel thor ile ilgili genel olarak birkaç kelam etmek isterim. salt filme dair yorum okumak isteyen bu ara kısmı atlayabilir, fakat çizgi-roman severler atlamasın bence.

    dürüst olmak gerekirse thor beni pek fazla çeken bir karakter olmadı hiçbir zaman, birkaç sebebi var bunun. sanırım en önemlisi, hikayelerini dinleyerek büyüdüğüm ve eski mısır'dan sonra en sevdiğim pantheon'a sahip iskandinav mitolojisi tanrılarını kafamda süper kahraman konseptine bir türlü uyduramamış olmam. yani tamam iron man'in zırhı, captain america'nın kalkanı, wolverine'in pençeleri var falan da; bu adamlar tanrı lan. boş vaktinde ölümlüler diyarı midgard'a teşrif edip suçla savaşan tanrı mı olur? böyle düşünmemin bir nedeni de thor'un fevkalade sikko bir orijin hikayesine sahip olmasıydı. tıp doktoru donald blake bir gün efsanevi çekiç mjöllnir'e denk gelir ve o andan itibaren iskandinav tanrısı thor ile adeta simbiyotik tarzda bir ortak yaşam sürmeye başlar. çekici her kaldırdığında thor'a dönüşür, organize suçla mücadele eder, ağaçta kalmış kedileri kurtarır. bu ne lan?

    neticede çizgi-roman tanrıları (marvel patronları) da bir noktada aynı kanıya varmış olacak ki, bugün beyazperdede izlediğimiz thor'un temelini attılar bir süre sonra. donald blake egale edildi, thor'a antik astronot kuramı'na hürmeten özerk dünyadışı varlık statüsü tanındı ve hikaye kendi içerisinde (ve marvel evreni içerisinde) daha oturaklı bir hale getirildi. bu halde bile fazla ilgimi çeken ve düzenli takip ettiğim bir seri olmadı thor (loki her daim canımız ciğerimizdi orası ayrı), zira ölçeği bir çizgi-roman için fazlasıyla genişti ve galaksilerarası süper kahramanlık maceraları okumaktansa açıp iki bilim-kurgu kitabı karıştırmayı tercih ederim.

    tabii tüm bunlar marvel sinema evreninden önceydi.

    the avengers filmi ile de gördüğümüz üzere thor ve ekürisi neredeyse ana hikayenin temelini oluşturuyor, grubu dolaylı yoldan bir araya getirenin loki olması tesadüf değil. bu çok sevdiğim seride böylesine merkezi konumda bir karaktere kayıtsız kalamazdım elbette. aylar evvel aldığım thor rozetini (evet, rozetini) takıp heyecanla sinemanın yolunu tuttum, neticede uzun zamandır izlediğim en iyi çizgi-roman uyarlaması ile ödüllendirildim.

    bundan sonra spoyler deryası.

    --- spoiler ---

    her zaman söylemişimdir, bu tarz film serilerinde iki numaranın ehemmiyeti büyüktür. adamı vezir de eder, rezil de. her iki ihtimalde de daha büyük bir sinema evreninin parçası olarak serinin ocağına incir ağacı dikme gibi bir durum söz konusu olmasa da (iron man 2'yi hatırlayınız, veya hatırlamayınız), bu ikinci filmiyle çıtayı epey yükseğe taşımış thor.

    evvela ölçeğimiz bu sefer the avengers filminin olaylarından da geniş, dokuz dünyanın ve dahi bildiğimiz anlamda evrenin kaderi söz konusu. ilk thor filminde gördüğümüz ve ilerleyen marvel filmlerde ortalığı karıştıracak infinity gauntlet'in altı bileşeninden olan, bir diğer bileşen (captain america the first avenger ve the avengers filmlerinin odak noktası) tesseract'ın kardeşi aether denilen bir madde var ortada. peşindeki christopher eccleston önderliğindeki dark elf ordusu, aether'ı kullanarak odin ve asgard'dan intikam almakla kalmayıp evreni komple hiç etmek peşinde. karşılarında ise kahramanımız thor.. ve kardeşi loki.

    loki'den başlamışken duramayacağım sanırım, filme dair en güzel şeydi kesinlikle. az biraz hayal kırıklığı yaşatan bir ilk yarıdan sonra loki'nin geleceği kısmı iple çektim ve tahmin ettiğim üzere filme damgasını vurmakla kalmayıp, gidişatı olumlu yönde epey bir etkiledi. tom hiddleston, oyunculuk namına marvel sinema evrenini robert downey jr. ile birlikte alıp götüren adamdır gözümde. yer aldığı her bir sahnenin her bir saniyesine bayıldım, toplasan 15 dakika görünmediği bir filme bu denli etki etmesi şaşılacak bir olay. captain america sahnesine ise değinmeme gerek yok sanırım, bütün salon altımıza sıçtık gülmekten. harika bir karakter, mükemmel bir gönderme, fevkalade bir oyunculuk. daha fazla birşey söylemeye gerek yok herhalde.

    chris hemsworth'e bir sebepten ısınamamıştım baştan beri, yer aldığı iki marvel filminde de tam olarak anlamlandıramadığım bir şekilde gözüme batmıştı fakat bu film ile artık resmen thor olmuştur gözümde. loki birlikte yer aldığı sahnelerde ister istemez rol çaldı kendisinden, fakat genel itibariyle gayet iyiydi. ilk filmde çok tutulunca devamı gelen komedi sekansları (başta metro ve portmanto sahneleri olmak üzere) başarılıydı. sanırım nihayet sevmeye başladım bu adamı.

    ilk filmin seriye giriş niteliğinde olması, the avengers'ın ise komple dünyada geçmesi neticesinde şu ana dek çok fazla rol bulamamış asgard ahalisine doyduk bu filmde. odin'in kuzgunlarını bile gördük nihayet. anthony hopkins all-father olarak olması gerektiği gibi oynamış, beklenenden ne azını ne de fazlasını vermiş. thor'la tartışırken "onbin asgard'lıyı zor tutuyorum" tiradı akabinde geleneksel olarak fenalaşması, finalde loki tarafından hiç edilmiş olma ihtimali falan üzdü bir miktar. yüzü bir türlü gülmedi be şu adamın. rene russo ablamız frigga olarak özellikle loki ve malekith ile olan sahnelerinde gayet iyiydi. filmdeki tek önemli kaybımızın kendisi olması üzücü. kurse rolünde lost dizisinin mr.eko'su adewale akinnuoye-agbaje'yi, önceki filmde josh dallas'ın canlandırdığı fandral rolündeyse chuck'tan bildiğimiz zachary levi'yi görmek güzeldi. ve heimdall, sen ne çeşit bir hayvansın? koca uzay gemisini tek başına elinde çakıyla indirmek nedir abi? thor ile jane'in arasına sif dahil edilerek ufaktan bir aşk üçgeni yaratma çabaları da gözlerden kaçmadı fakat üstüne gidilmemiş pek, bir sonraki filme artık.

    filmimizin dünyalı ahalisi ise jane foster dışında aşağı yukarı ilk filmde olduğu gibi yalnızca thor'un dünya ile bağlantısını sağlamak için oradaydı, ki bu da bizi ucuz senaryo numaralarına ve gereksiz komikli sahnelere getiriyor. thor evreni kurtarmak için var gücüyle savaşırken araya giren öpüşmeli yiyişmeli kısımlar, loki'nin etkisinden hala tam olarak kurtulamamış dr.selvig'in muhabbetinin gereksiz uzatılması, dünyalı kardeşlerimizin iki tane tripodla evreni kurtarması falan olmamış pek. bunlar da nazar boncuğu olsun diyelim ama açıkcası fazlaca battı bir yerden sonra.

    görsel açıdan değerlendirecek olursak, the avengers ile birlikte marvel filmlerinin en iyisiydi kesinlikle. asgard, svartalfheim, vanaheim ve görünen diğer dünyalar başarılı aktarılmış. sırf mekan tasarımı için bile 3 boyutlu izlemeye değer.

    ve gelelim after-credits sahnelere. ilki benicio del toro'nun canlandırdığı collector karakteriyle ilgili ve direkt olarak gelecek yıl çıkacak guardians of the galaxy filmiyle bağlantılı. aether'i teslim alması akabinde başta da bahsettiğim infinity gauntlet denen aparata ve onu besleyen altı taşa gönderme yaparak "biri gitti, beşi kaldı" şeklinde birşey söylüyor collector, ki bu guardians of the galaxy filminde ortalığın epey karışacağı ve bir ihtimal asgard ahalisinin en azından bir kısmını o filmde tekrar görebileceğimiz anlamına geliyor gibi geldi bana. bu sahneyi çoğu kimse yakalamıştır diye düşünüyorum, fakat gittiğim sinemada jenerik bitmeden filmin kapatılması sebebiyle kaçırdığım ve eve döndüğümde youtube'da izlediğim bir ek sahne daha mevcut. thor'un dünyaya dönüşü ve jane ile buluşmalarını gösteren bu sahne, ilk filmde thor'un ağzına sıçtığı jotunheim yaratığının yavrusunun hala londra'da dolanmakta olduğunu gösteriyor aynı zamanda. kaçıran ve bir şekilde haberi olmayanların the avengers age of ultron filminde thor'un dünyada ne aradığını merak etmesine sebebiyet verebileceğini düşündüğümden, her ihtimale karşı yazalım bulunsun burda dedim.

    sırada captain america the winter soldier ve guardians of the galaxy var, ondan sonra gelsin the avengers. iron man 2 filminin kapanış jeneriğindeki sahnede thor'un çekicini ilk defa gördüğümüz anı düşünüyorum da, zaman çabuk geçiyor lan. neyse, yolumuz var daha.

    not: haftaya yayınlanacak agents of s.h.i.e.l.d. dizisi 8.bölümünün bu filmin olaylarıyla bağlantılı olduğunu bir kez daha hatırlatmayı borç bilirim. iyi seyirler olsun şimdiden.

    --- spoiler ---

    thor will return in the avengers
88 entry daha
hesabın var mı? giriş yap