58 entry daha
  • sanırım insana verilen değerle doğru orantılı olarak milletin mükemmellik oranının arttığının kanıtlarından biridir.

    oecd üyeleri arasında haftada 25.6 saatle en düşük çalışma saati almanlara aitken ( kaynak wikipedia-buradaki çalışma süresi etkin çalışma süresidir. yasal çalışma süresi 38 saattir. wikipedia ), teknik, elektronik, tıp, kültür/sanat dallarında bu kadar üretken olabilmek, ancak bu milletin yüksek refahını ve çalışma disiplinini, zeka ve sağlıklı düşünecek/yaratabilecek zaman ile harmanlaması ile açıklanabilir.

    yoksa ırk olarak diğer ırklardan daha zeki olmak, daha çok çalışmak vb önermeleri tek başına doğru bulmak imkansızdır.

    türkiye'de haftalık çalışma saati 45 iken bizim daha aptal olduğumuz için yukarıda bahsi geçen konularda üretken olamadığımız yönünde bir çıkarım yapılması pek tabiki aptallığın ta kendisidir.

    insanın paralı bir kölelik modeliyle çalıştırıldığı türkiye ve benzeri ülkerlerde önüne ( bilgisayarına) yığılan onca iş arasında veya sonrasında üretken olmasını beklemek, ancak bir maden işçisinden program yazmasını beklemeye benzer. zira insanın günde minimum 11 saatini ( 9 saat iş+1 saat öğle arası + 1 saat yol) yüksek oranda rapor/evrak işi yaparken geçirdiği bir çalışma ortamında, otonom hale gelmiş bu tarz işlerden zihnen sıyrılıp, yaratıcılığını kullanarak "yeni" bir şeylere imza atması, ancak onun "übermensch/üstinsan" olması durumunda "belki" mümkün olabilecek bir ütopyadan başka birşey (bence) değildir.

    not: orta okul ve lise öğreniminin büyük bir bölümünü türkiye'de bir alman okulunda ve almanlar tarafından eğitilerek geçiren benim gibi biri için dışarıdan yapılan analiz bu yöndedir.
    almanya'da yaşayan arkadaşlar kendi analizleriyle konuyu bizim için daha anlaşılır ve zengin hale belki getirebilirler.
78 entry daha
hesabın var mı? giriş yap