15 entry daha
  • insanların aydan kısa, birden fazla gün içeren bir zaman biriminde gün sayısı olarak 7'yi seçmesinin temel mantığı yine bir ayı 28-29 gün civarında belirleyen ay takviminde yatmaktadır.

    10 veya 6 değil de "7 günlük hafta kabulü", fırat ve dicle arasında kurulan en eski medeniyetlerden olan babil medeniyetinin dini pratiklerinden çıkmıştır. buna göre her bir ay takvimi ayının ilk gününde (ayın görünür olmadığı veya ince hilal hali), (yarım ay içeren) 7. gününde, dolunay yani 14. gününde, yarım ay modundaki 21. gününde ve 28 ve 29. yani son gününde dini bayram veya tatiller kutlanır ve ona uygun ibadetler ve dini yasaklar cari olurmuş.

    zamanı yan bir ayı bu şekilde dörde bölmek zerdüştler yani iranlılardan hintlilere ve onlardan budizm/maniheizmle çinlilere ve onlar üzerinden, ancak milattan sonra 7 günlük hafta uzak asyada da geçerli hale gelmiş. avrupa ise eski mısır ve yunanlılar ile bu anlayışı tevarüs etmiş. 7 günlük hafta bu şekilde mezopotamyada çıkıp, eski yunan, eski mısır ve
    iran ve hint medeniyetleri ile tüm asyaya avrupaya ve afrikaya yayılıp evrensel hale gelmiş. ay takviminin bu gereği veya geleneği kapsamında islam yahudilik ve hıristiyanlıkta haftalık döngüler halinde kutsal kabul edilen günler ve ibadetler vardır.

    burada tek soru, ay takvimine göre başka bölümlemeler yapılamaz mıydı sorusu. 28 günlük ve 14. gününde çok bariz, o günü tespit etmeyi sağlayan bir gök olayı (bkz: dolunay) içeren bir ayda, yani ay takvimi ayında 28'i eşit bölen tek sayı ya 14 olacaktı ve bir hafta 14 gün bir ay da iki hafta olacaktı ya da bu ayın iki yarısı 7 günlük iki eşit parçaya tam bölündüğü için haftanın gün sayısı bu şekilde belirlenmek zorunda idi. 6 veya 8 günlük haftalarla haftanın son günü ile ayın son gününü veya diğer ayın ilk gününü eşlemek mümkün olmayacaktı.

    zaten güneş takvimine geçilen günümüzde hafta başları ile ay başlarının uymamasının sebebi haftadaki gün sayısının ay takvimindeki gün sayısına göre optimize edilmiş olmasındandır. belki de artık, bir ayı 32 gün kabul edip, 8'er günlük hafta ile, 11 ay; ve 13 günlük 12. bir ay ile (bu son ayda da 8 günlük bir hafta ve artık yıla göre değişen 5 veya 6 günlük bir tuhaf hafta olsun) güneş takvimi esaslı yeni bir ay ve hafta takvimine geçilebilir. bu yeni takvimde yıl 45 adet 8 günlük hafta + bir adet tuhaf haftadan oluşacaktır. yani böylece her ayın ilk günü ile haftanını ilk günü çakışır ve (şimdi asıl maksadıma geliyorum) vee 5+3 günlük yeni çalışma haftası ve hafta sonu sistemine geçebiliriz. böylece herkesler çok mutlu olur, turizm coşar ekonomi can bulur.

    (bkz: 3 günlük haftasonu tatili)
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap