177 entry daha
  • gunduzu baska, gecesi baska guzel sehir... barselona'yi cekici kilan gaudi'nin renkli eserleri ve elbette denizi bu sehirde yok ancak gectiginiz her sokaginda tarih yatiyor. ozellikle yilbasi doneminde gidip de isiklarla aydinlatilmis rengarenk cadde ve sokaklarini gormusseniz cok sanslisiniz. ancak 31 aralik ve 1 ocak'ta muzeler ile magazalarin, restoranlarin cogu kapali.

    istanbul'u dunyanin en guzel sehri ilan edenlerin kisa bir yolculuk yapması gereken sehirlerden biri madrid diyebilirim. caddelerinden gecerken tarihlerini nasil korumuslar, hem tarihlerini yasatip hem de o eserlerin icinde bizzat nasil yasiyorlar, gorup hayran oluyor insan. biz tarihi haydarpasa garimizi atese verirken, ispanyollar'in madrid'in tarihi tren garini hem isletip hem nasil muhafaza ettigini gozlerinizle gormelisiniz. (bkz: http://www.travelinginspain.com/atoche.jpg)

    madrid'in tarihi ve tarihi mekanlarindan ziyade bir turist olarak gittiginizde neler yapmali, neler yapmamali, kaca mal olur gibi guncel ve basit bilgiler paylasayim ben.

    burada gitmeniz gerekenlerden ziyade gitmemeniz gereken bir mekana deginecegim. puerta del sol 'de ve sehrin bircok noktasinda karsilasacaginiz cafe&te'den kesinlikle uzak durun. ozellikle sol'un uzerindeki subesi tam rezalet! mekan yerlerdeki coplerden gecilmiyor. daha da kotusu, yerdeki insan kusmugunu bile temizlemeleri 10 dakikadan fazla zaman aldi. margarita pizzanin uzerinde iki parmak kalinliginda kasar peyniri vardi. ve rezaletti.

    hediyelik esyalarin en uygun fiyatli olanlarini prado muzesinin oldugu caddede yolu ayiran yuruyus yolunun uzerindeki tezgahlarda bulabilirsiniz. magazalarda tanesi 3€'ya satilan shot bardaklarinin iki tanesini yine 3€'ya bu tezgahlardan alabilirsiniz. ayrica madrid ozel tshirtleri de bu tezgahlarda 5€. magazalarda fiyatlar 8 ile 12 € arasinda degisiyor.

    madrid'in gran via, puerto del sol, plaza mayor gibi meydanlarinda cok sayida otel ve hostel var. ancak biraz arastirirsaniz bu bolgelerdeki otellerin kalabaliktan oturu cok gurultulu oldugu ve buralarda kalanlarin gece uyuyamadigi gibi sikayetlere denk geleceksiniz. geceleri sessizlik bizim icin onemli oldugundan alonso martinez bolgesindeki gran versalles otelde kaldik. metro hemen yaninda oldugu icin de her yere ulasim kolay oldu. iyi bir otel secimi yapmisiz.

    real madrid'in stadi santiago bernebau icin en az iki saat ayirmalisiniz. gezecek alan cok olmasa da kalabalik insani oyaliyor. fotograf cekmek icin dakikalarca sirada bekliyorsunuz. tur kisi basi 19€. gezide ne olacagini bilmeden koyun gibi sizi siraya aliyor ve iki ayri noktada fotografinizi cekiyorlar. birinde favoriniz olan real madrid oyuncusunu seciyorsunuz ve sizi fotografta onun yanina ilistiriveriyorlar. bunun icin de sizden 12€ istiyorlar. deger mi degmez mi siz karar verin. biz fotografi almak yerine real madrid'in 19€'luk bir topunu aldik. sektirip duruyoruz.

    madrid'e gitmisken, tam anlamiyla bir orta cag şehri olan toledo'ya da mutlaka bir gununuzu ayirin. toledo'ya bir kisi gidis donus 20€. yolculuk hizli trenle 30 dakika suruyor. sehri kesfetmek icin vaktiniz kisitliysa city tour otobuslerine binmenizi tavsiye ederim. city tour'larin iki tarifesi var. non stop, yani yalnizca otobusle gezerek yapabileceginiz panoramik turlar kisi basi 5,5€. hope on hope off yani istediginiz durakta inip kendiniz gezerek yapabileceginiz turlar ise kisi basi 9,5€. tam bir gununuzu vererek sehrin turistik noktalarini rahatlikla gezebilirsiniz. toledo'ya gitmek icin madrid'teki vaktinizden caldiginizi sakin dusunmeyin, asla pisman olmazsiniz.

    alkollu icki fiyatlari elbetteki buraya gore cok uygun. sehrin bazi bolgelerinde liquor magazalari var. disaridan bakip kohne buldugunuz bu dukkanlarda envai cesit ve marka icki satiliyor. sevilla metro istasyonundan iki sokak asagidaki licores cabello isimli dukkandan litrelik glenlivet viskiyi (12 yillik) 26€'ya aldik. barajas havaalanindaki duty free'lerde, sehrin icindeki dukkan ve supermarketlerde gorebileceginiz kadar cesitli alkol yok. mesela ozel likorleri, litrelik sangria'lari havaalaninda yok. eger baileys seviyorsanız, crema catalana likorunu de denemenizi tavsiye ederim. 7-8€ gibi bir fiyata satiliyor.

    ugramadan donmeyin diyecegim yeme-icme duragi ise mercado de san miguel. bu buyuk marketin icinde sanirim 20’nin uzerinde farkli nokta var. ister yalnizca peynir-sarapla geceyi kapatabiliyorsunuz, isterseniz tika basa tapas yiyebiliyorsunuz. favori mekanimin adini iki gece ust uste gitmemize ragmen hala bilemiyorum. kucuk yesil dolmalık biberleri kızartiyorlar, yanina patatas bravas ve biraz karides! yazarken ellerim titriyor. muhtesem! gidin, mutlaka gidin buraya. san miguel meydaninda, plaza mayor’a veya kraliyet sarayi’na cok cok yakin bir noktada.

    onemli tavsiyeler:
    mutlaka gundelik ihtiyaclarinizi karsilayacak kadar ispanyolca kelime ve cumle kaliplari ogrenin. tarihi yerlerde ve hatta havaalaninda bile gorevlilerin ingilizce bilmemesi sasilacak sey ancak ne yazik ki gercek. bir noktadan sonra bu durum cok can sıkıcı olabiliyor. elinizde veya telefonunuzda bir ispanyolca sozluk olursa cok rahat edersiniz.

    gitmeden once akilli telefonunuz varsa *uygulamasini mutlaka indirin. offline calisan bu uygulama muazzam. onun sayesinde yonumuzu, sokaklari, tum metro istasyonlarini rahatlikla ve dosdogru bulduk. hic hatali bir yonlendirmesi olmadı bu uygulamanin, hazirlayanlarin ellerine saglik.

    yaninizda pet sise su goturun. cunku bira 70 cent iken yarim litrelik suya 1€ vermek, hele ki euro 3 tl olmusken, can yakiyor.

    eger farkli tatlara acik degilseniz deniz urunlerini, paella gibi yerel yemeklerini cok sevmeyebilirsiniz. ama hic uzulmeyin, mc donalds ve burger king pek tabii ki her yerde!

    ilaveten; hicbir mango, zara, bershka, pull and bear ve stradivarius magazasina girmeyerek gururlanmama imkan saglamis sehir diyerek bitireyim.

    edit: sokak sanatları ve sanatçıları çok nefis. soğuğa, kalabalığa ve vakit darlığına aldırmadan durup izliyorsunuz.
295 entry daha
hesabın var mı? giriş yap