• sayfa sayfa breaking bad entry'leri arasında kaybolacağından ayrı bir konu olarak incelenmesi gereken triviadır.

    bir breaking bad fanı olarak ekibin sanırım tüm röpörtajlarını izledim. netteki trivia sayfalarını didik didik ettim ve siz fanlar için aşağıdaki listeyi çıkardım. diziyle ilgili ağır spoiler içerir, demedi demeyin. basit okunması açısından mecbur hissetmedikçe oyuncuların gerçek isimlerini değil, karakter isimlerini kullanacağım, haberiniz olsun. son olarak, karakterleri hatırladığınızı farz ediyorum. olur da karakter isimlerini hatırlayamazsanız bunu okumayın zaten. dizinin gerçek bir fanı değilseniz aşağıdaki triviayı görünce şaşırmak bir yana o kimdi, bu hangi bölümdü filan diyip sıkılacaksınız zaten. başlayalım efenim.

    --- spoiler ---
    dizi ekibinin diziyle ilgili fikirleri:

    yavşak avukat saul ve cool tetikçi mike bir röpörtajda karakterlerini açıklarken ikisi de dizide sempati duydukları tek karakterin jesse olduğuna dikkat çektiler. bu iki kurt karakterin jesse’nin saçmalıklarına tahammülünün sebebi işte bu sempatiymiş.

    mike bir röpörtajında çölde kafasına silah dayadığı bir adamı oracıkta öldürmeyerek bir kere zayıflık gösterdiğini, bundan ders çıkarıp bu yüzden bu kadar katı olduğunu söyledi. hatırlatalım, karısına şiddet uyguladığı için uyardığı ama öldürmediği o adam daha sonra karısını öldürmüştü.

    bryan cranston, heisenberg'le walter arasındaki farkı açıklarken arada fiziki bir fark olduğundan da bahsetti. heisenberg, walter’dan daha dik duruyormuş mesela, özgüven patlamasından olsa gerek.
    bonus: çarpıcı heisenberg sahneleri: http://www.youtube.com/watch?v=h4qehl_ngyk

    walter gerçek hayatta (çekimlerde) da jesse'yi manipüle edermiş. jesse ilk sezonda öleceğini düşündüğünden ve dizinin geleceği belirsiz olduğundan buna müsaitmiş zaten (bu çocuğun şaşkınlığı beni öldürecek). bir keresinde walter, jesse'ye yeni gelen senaryoyu okudun mu diye sormuş, hayır cevabını alınca jesse'ye sıkıca sarılıp birşey demeden ayrılmış. jesse dizide öldürülme vaktinin geldiğini düşünüp epey üzülmüş garibim.

    bir röpörtajda walter'a ne zaman dark side'a geçtiği soruldu. birçok izleyici için geri dönülmez o kırılma anı jane’in ölümüyken walter buna katılmıyor. ona göre kırılma daha ilk bölümde oldu. ilk bölümde kendisi dışında biri olmaya karar verdiğinde o kırılma yaşanmış oldu, sonrası sadece olayların gelişimiydi.

    walter’a dizideki en sevdiği sahne soruldu bir keresinde. walter en beğendiği sahnenin jane'in ölüm sahnesinde bir baba olarak yaşadığı ahlaki çatışma olduğunu söyledi. bu röpörtaj final sezonu öncesinde çıkmıştı, belki sonra fikrini değiştirmiştir.

    hank amcanın favori sahnesi 3. sezonda yatakta karısına i am not the man that i thought i was dediği sahneymiş.

    marie için 1. sezondaki intervention sahnesiymiş. hani şu, ailenin walter'ı karşısına alıp konuşan yastıkla tedaviyi tartıştıkları sahne.

    saul'un favori sahnesi walter ve jesse tarafından gecenin bir vakti çöle götürüldüğü sahneymiş.

    mike için walter'a half measure konuşmasını yaptığı sahneymiş. şu çölde bıraktığı adam hikayesi.

    jesse’nin ara ara takıldığı uyuşturucu bağımlısı fahişe wendy (küfür eder gibi oldu, özür!) o kadar inandırıcıymış ki çekimler sürerken üstündeki kıyafeti gören bir sürücü yanaşıp ona para karşılığı birliktelik teklif etmiş.

    dizinin hayat bulması hakkında:

    vince için breaking bad fikri rv’de meth yapan bir adam haberiyle oluşmuş ki bu yaşanmış bir olay. sonra sıradan bir insan nasıl böyle işlere kalkışır diye düşünerek hikayeyi kurmuş. vince, walter’a hikayeyi anlatırken mr. chips’ten scarface’e dönüşeceğini söylemiş.

    amc dışında hiçbir network breaking bad’i yayınlamayı kabul etmemiş. tnt ve hbo kafadan reddederken fx bir süre ilgilenmiş. ama daha sonra daha fazla kadın izleyici çekmek için tercihini courteney cox’lu dirt’ten yana kullanmış. amc kaybedecek birşeyi olmayan bir network’müş o zamanlar (tabi anlaşma yapıldığı zamanki amc, yani mad men öncesi döneminde). koy götüne diyip bu riski almışlar.

    sony ceo’su da dizi senaryosunu beğenmemiş, kim uyuşturucu tüccarı bir pisliğin hikayesini izler ki? fakat alt kademedeki yöneticilerinin ısrarı üzerine anlaşma yapmayı kabul etmiş.

    vince’le cranston’un yolları vince, x-files’ı yazarken kesişmiş. cranston bu dizinin drive isimli bölümünde ırkçı bir beyazı canlandırmış. vince en başından beri walter white’ı oynaması için onu düşünüyormuş zaten. ama amc, cranston’un üstüne yapışan komedi (malcolm’un şapşal babası) rolünden dolayı walter white rolü için ona sıcak bakmamış. önce john cusack ve matthew broderick düşünülmüş fakat bu ikisi teklifi reddedince vince, cranston’a teklif götürebilmiş. cranston bir röpörtajında şunu demişti: oyuncu, yönetmen, yapımcı, ne olursanız olun bu sektörde başarılı olmak için 3 şeye ihtiyacınız var. biri yetenek. yaptığınız işi iyi yapacaksınız, kendinizi geliştireceksiniz. bir diğeri sabır. sebat edeceksiniz. ve son olarak, şans. şanslı olmak elinizde değil ama şans yüzünüze güldüğünde hazır olmak elinizde.

    breaking bad kadrosundan toplamda 10 oyuncu vince'in önceki projesi the x files’ta arzı endam etmiş. bryan cranston (walter white) "drive" (season 6), aaron paul (jesse) "lord of the flies" (season 9), dean norris (hank amca) "f. emasculata" (season 2), michael shamus wiles (hank’in patronu komiser merkert) "the end" (season 5) ve "en ami" (season 7), raymond cruz (tuco) "el mundo gira" (season 4), javier grajeda (bolsa yani tortuga’nın kafasını kestiren patron) "tithonus" (season 6), danny trejo (tortuga, yani kesik baş) "redrum" (season 8), dale dickey (kocasının kafasını atm’yle ezen manyak karı) "existence" (season 8), dan desmond (jesse’nin ana babasının avukatı) "salvage" (season 8) bölümlerinde boy göstermiş. ayrıca john koyama (emilio yani krazy-8’in kuzeni) x files’ta figüranlık yapmış.

    walter’ın da hikayeye yer yer katkısı olmuş. ana hikayeyi değiştirmemiş gerçi, şurda saçım dağınık olsa gibisinden ufak ama önemli detaylar eklemiş.

    hikaye hakkında:

    amc ‘fuck’ kelimesinin her sozonda sadece bir bölümde kullanılmasına izin verdiği için vince bu kotayı pek aşamamış. ama bu hakkını her kullanışında fuck’ı efektlerle süslemiş, akıllara kazımış: iki örnek: “fuck you and fuck your eyebrows,” “my name is asac schrader, and you can go fuck yourself.”

    walter’ın takma adı heisenberg’in trivialık bir olayı kalmadı ama televizyonlarını yeni açanlar için bir daha duyuralım. belirsizlik ilkesini formüle eden werner heisenberg’e tribute (hürmet, iltifat) olarak bu ismi seçmişler. hank schrader'ın soy ismi de bir başka alman kimyacı gerhard schrader’a (1903 - 1990) tribute imiş.

    meşhur yazarlar grevi dizimize yardım etmiş. vince’e kalsa ilk sezon daha uzun olacak ve walter daha çabuk bir transformasyon geçirecekmiş. grevle gelen arada vince bu fikrini değiştirip bu dönüşüm sürecini yavaşlatmış. böylece olaylar ilk sezonda olup bitmek yerine uzamış.

    jesse’nin rolü aslında 1 sezonlukmuş. normalde jesse ilk sezonun sonunda ölecek ve walter onun intikamını alacakmış. ama vince ikinci bölümün sonunda jesse’nin performansını beklentisinin üstünde görünce onu oyunda tutmaya karar vermiş. bu yüzden jesse’nin ölüm sahnesini no-doze devralmış, yani tuco’nun döve döve öldürdüğü adamı. sonuçta jesse, walter’la beraber dizinin her bölümünde görünen yegane oyuncu oldu. buried isimli bölümde sesini duyamadık gerçi ama görüntüsü vardı.

    hank amca 5. sezon öncesinde bir sitcom dizisinden başrol teklifi alınca vince’ten 5. sezonun ilk yarısında hikayede öldürülmesini istemiş ama vince reyis hank’i sonraki bölümlerde de düşündüğünden bunu reddetmiş.

    hector salamanca (zilli dede) esas kötü karakter olacakmış ama gus fring’in (tavukçu) walter’la kurduğu ilişki çok başarılı olunca yazarlar zilli dedenin rolünü küçültmüş. 3-4 bölüm oynaması beklenen tavukçu böylece dizinin ana karakterlerinden biri olmuş.

    gus’un öldürülen partneri max (ki kronolojik olarak dizide ölümü gösterilen ilk kişi) ile gus arasındaki ilişki bir iş ortaklığından çok öteymiş. vince, bu ikisi arasında daha bariz bir aşk ilişkisi öngörmüş ama çekimlerde bunu gus’un max ölürken sergilediği duygusallık dışında ortaya koymamış. garibim gus belki de bu yüzden bu kadar zalim oldu ve kendini yalnızlığa mahkum etti.

    yazarlar, tavukçu gus’tan kurtulmak için walter’ı bir latin amerika hapishanesine, bir uyuşturucu baronunu ziyarete göndereceklermiş aslında, ama walter’ın nasıl böyle bir kontak kuracağını bulamadıkları için bu kısmı komple çıkarmışlar.

    tuco’nun rolü de daha büyük olacakmış aslında. kendisini 2. sezonun tamamı boyunca izleyebilecektik ama the closer’la olan önceki anlaşması için tuco terki diyar etmek zorunda kalmış.

    vince’e göre walt, jane’i bizzat kendisi öldürecekti ama diğer yazarlar bunun izleyiciyle walt’ın bağlantısını koparacağını düşündüler ve hikaye değiştirildi, sonuçta walter, jane'i kurtarmayarak yine kötülüğünü gösterdi ama bokunu çıkarmamış oldu.

    dizi ilerledikçe ve walt karakteri karanlığa gömüldükçe kıyafetlerinin rengi açılmış. 5. sezonda nerdeyse tüm kıyafetleri beyaz veya açık bejmiş. dizide her karakterin kıyafetlerine de yansıyan bir rengi var aslında. skylar için bu renk mavi, jesse için sarı ve kırmızı (rehab zamanında gri), walter için yeşil, hank ve gomez için turuncu, jane için siyahmış.

    dizinin final bölümünde walter'ın elinin çelik tank üzerinde bıraktığı kan lekesini hatırlarsınız. bu lekenin w şeklinde görülmesi için bu sahne birkaç kez çekilmiş. hey gidi w.w.

    dizide toplam 270 kişi hayatını kaybetmiş. bunların 167’si malum uçak kazasında ölmüş. 98 kişi kasten öldürülmüş (ben saymadım, ama inanırım). bu 98 kişinin 56’sı vurularak öldürülmüş.
    bonus: tüm ölüm sahneleri http://www.youtube.com/watch?v=bay3z6vfgmk (burda 272 saymışlar)

    dizi sonrası hakkında:

    saul goodman’in dizideki telefon numarası +1 (505) 503-4455 gerçek bir numara. az evvel ben şahsen aradım ve 14 ocak 2013 itibariyle saul goodman’ın sesli mesajını dinledim :)

    saul’u bir başka vince projesinde görme ihtimalimiz var. aslında bir nevi aynı projede. saul’un aşırı sevimli bişey olmasından dolayı feci bir popüleritesi var. bunun bir nedeni dizideki tek komik karakter olması (bu işlevi hank amcadan devraldı, saul’un diziye giriş yapmasından sonraki hank çok daha ciddi bir karakter.) bir diğer sebebiyse saul'un dizide iki yüzlü davranmayan tek kişi olması. adam net bi şekilde ben yavşağım diyebiliyor sonuçta.

    başka başka:

    5. sezonun ilk bölümü kanser hastası kevin cordasco’ya adanmış. dizinin fanlarından kanser hastası bir çocuk olan kevin, vince ve walt ile ve diğer önemli oyuncularla buluşturulmuş. dizinin nasıl biteceğini öğrenmesi için 5. sezonun senaryosunu okumasına izin verilmiş ama kevin bu sırrı saklı tutamayacağına inandığından teklifi geri çevirmiş.

    walter jr. gerçek hayatta da serebral palsi rahatsızlığına sahip, ama dizide gördüğümüz koltuk değneklerine gerçek hayatta ihtiyaç duymuyormuş. ayrıca dizi için konuşmasını daha da yavaşlatmış.

    araba yıkayıcısı kaşlı bogdan gerçek hayatta bir kimya profösörüymüş ve hayatındaki ilk oyunculuk tecrübesi breaking bad’le olmuş.

    her bölüm başında gördüğümüz c10h15n kodu methamphetamine formülü, 149.24 rakamı ise molekül ağırlığıymış.

    dizide gördüğümüz mavi meth kristalleri aslında kristal şekermiş. meth aslında mavi olamazmış zaten. dizi için uydurmuşlar.

    dizi toplamda 62 bölüm. periyodik tablonun 62. elementi olan samarium akçiğer kanseri dahil olmak üzere birçok kanserin tedavisinde kullanılan bir izotop.

    dizi final yaptığında ekip toplanıp yine ekip için çalışan bir dövme sanatçısına topluca dövme yaptırma kararı aldı. walter kendi dövmesini yüzük parmağına yaptırmış.
    http://blog.zap2it.com/…ton-breaking-bad-tattoo.jpg

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap