36 entry daha
  • norman jewison'ın yönettiği ve sidney poitier'ın şahane oynadığı, 1967 yapımı ırkçılık karşıtı film. aynı yıl, en iyi film dahil, 5 dalda oscar almış.

    öyle bir dönem ki, siyahi bir insanın hayattan soğuması için tüm koşullar mevcut. taciz, şiddet, hakaret, aşağılama gırla giderken, cinayet bile doğal karşılanmakta. bunu, endicott dallamasının tibbs'ten tokat yedikten sonra gillespie'ye dönüp de "senden önceki şerif olsaydı, kendi silahıyla vururdu bu zenciyi ve raporuna da meşru müdafa yazardı" demesinden anlıyoruz zaten. işte böyle bi dönemde, siyahi bir adamın çıkıp da, kendisine karşı duyulan tüm nefrete rağmen özgüveninin tavanda gezmesi ve mesleğinde de bu özgüveni boşa çıkarmayacak kadar yetkin olması, şaşkına çevirtip, daha da öfkelendiriyor güneyli beyazları.

    film, bir yandan bu minvalde ilerlerken, bir yandan da filmin başındaki cinayetin soruşturması sürüyor. esas oğlanımız rüştünü ispatlıyor ve "they call me mister tibbs" sözünün hakkını verip, kendisine "mister" tibbs dedirttiriyor.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap