386 entry daha
  • filmin başladığı evrene 1. evren diyelim.

    ilk 10 dakikalık bölüm 1. evrende olanları anlatıyor. donnie'nin kız kardeşiyle, annesiyle atışması; babanın gece kalkıp televizyon izlemesi falan.

    sonrasında donnie'ye bir gece "uyan" diye bir çağrı geliyor ve donnie, frank ile ilk kontağı sağlıyor. bu 2. evrene geçiş demek oluyor. burdan başlayarak filmin son on dakikasına kadar 2. evrende olanlar anlatılıyor.

    donnie'nin odasına uçak motorunun ilk düşüşü 2. evrende oluyor. bunu takip eden olaylar, donnie'nin 2. evrene düşen uçak motorunu bir kapı açarak 1. evrene yollaması için gerekli şartların sağlanması adına oynanan oyunları kapsıyor.

    uzun bir süre sonunda tekrar 1. evrene geçiyor film. bunu babanın televizyon karşısında uyuya kalmasıyla anlıyoruz. yani donnie'ye "uyan" çağrısının geldiği gece.

    bunlar belirtildikten sonra donnie'nin odasına geçiliyor ama bu sırada donnie'nin önceden nineye attığı mektupta yazan şu sözleri duyuyoruz: "size sormam gereken bir sürü şey var. bazen bana söyleyebileceklerinizden korkuyorum. bazen bunun bana bilim-kurgu olmadığını söylemenizden korkuyorum. ben sadece cevapların uykumda gelmesini istiyorum. umarım dünyanın sonu geldiğinde bir rahatlama nefesi alabilirim."

    donnie'nin odasına geçildiğinde donnie'nin uyandığını ve güldüğünü görüyoruz. bahsettiği cevapları aldığını ve gülmesinin rahatlama nefesini simgelediğini anlıyoruz. sonrasında da uçak motoru düşüp, donnie'yi öldürüyor. yani uçak motorunun 1. evrene düşmesi sağlanıyor, görev, tamamlanmış oluyor.

    genel hatlarıyla ele alınca böyle bir tablo çıkıyor. soru işaretleri daha çok ama nereye kadar yazayım? maşallah 2 saat film izliyoruz 4 saat anlamaya çalışıyoruz. ders çalışsam daha az yorulurdum herhalde. bir daha dönüp yüzüne bakmayı düşünmüyorum donnie. güle güle...
270 entry daha
hesabın var mı? giriş yap