1 entry daha
  • marguerite duras'nın yönettiği filmin gerçekten de en vurucu yeri kalküta'ya lahor'dan gelme konsolos yardımcısının* bağırtılarıdır. yalnız bu bağırmalar adamın anne maria stretter ile dans edip konuşması sırasında öngörülmüş, haber verilmiştir. durum aşkına karşılık alamamak değil bir tür ileri, aşkın aşk hali. tasavvufi anlayışa yakın. erkek monoloğa benzese de kadınla konuşuyor:

    --- spoiler ---

    e: senin var olduğunu bilmiyordum. kalküta benim için umudun biçimi oldu.
    k: michael richardson'u seviyorum. bu aşkta özgür değilim.
    e: biliyorum. ben de seni öyle seviyorum. sorun değil (fark etmez). tuhaf görünüyorum. benim sesimi duyuyor musun? onları korkutuyor.
    k: evet.
    e: kim o? kendimi laos'ta vurdum, fakat ölmedim. diğerleri beni lahor'dan ayırıyor. ben ayırmıyorum. lahor, benim. sen de anlıyor musun?
    k: evet. bağırma.
    e: evet. benimlesin, lahor'lasın. biliyorum. içimdesin. seni içimde götüreceğim. shalimar cüzamlılarına katılacağız. kaçınamazsın. seni tanımak için senle dans etmeye ihtiyacım yok. ve bunu biliyorsun.
    k: biliyorum.
    e: devam etmeye ihtiyacımız yok. birbirimize bir şey söylememize gerek yok (veya söyleyecek şeyimiz yok.) biz aynıyız.
    k: inanıyorum.
    e: başkalarıyla maceralar yaşa. bizim ihtiyacımız (bununla ilgili kaygımız) yok. saçının kokusunu duymak istedim. bu açıklıyor benim neden... resepsiyondan sonra arkadaşlarınız kalacak. bir kereliğine sizinle ben kalmak isterdim.
    k: hiç olanağı yok.
    e: beni atarlardı (fırlatırlardı).
    k: evet, onların unutması gerekensin.
    e: lahor gibi.
    k: evet.
    e: benden ne olur?
    k: seni kalküta'dan uzağa gönderirler.
    e: senin istediğin de bu mu?
    k: evet.
    e: iyi. ne zaman biter?
    k: sen öldüğünde, öyle inanıyorum.
    e: bu acı ne? acım ne?
    k: akıl.
    e: seninle mi ilgili? bu akşam burada kalmaya izin isteyeceğim onlardan.
    k: nasıl istersen öyle yap.
    e: senle ben arasında bir şey oluşmasını sağlamak için. bir kamu olayı. nasıl yapılacağını bildiğim tek şey bağırmak. aşkın haykırılabileceğini göstereceğim. rahatsız olacaklar. sonra yeniden sohbetlerine dönecekler. şunu da biliyorum ki bana hak verdiğini söylemeyeceksin.
    ... ...
    [sonra bağırtılarına başlar.]

    --- spoiler ---

    bir de şu notu eklemek gerekir, adamın haykırışları duras'nın detruire dit-elle filminin sonundaki rüya sesi, yani (bina) yıkma seslerinin kardeşi ve eşdeğeridir. bir tür yıkıcı zirve.

    "bu sabah, "konsolos yardımcısı"nın sonuyla, yıllar önce yazdığım bir metni karşılaştırmam gerekti; bu metni kitabın sonuna alıp almadığım takılmıştı aklıma. böylece "konsolos yardımcısı"nın bir bölümünü yeniden okudum. olağanüstü bir şey, kitabı unuttuğumu fark ettim. unuttum çünkü onun üstünden sinema geçti, çünkü india song filmini yaptım. kitabı hayranlık içinde ve büyük bir heyecanla yeniden buldum; okurken india song'lar kayboldu.

    lol v. stein* kitabın içinde eldeğmeden kapalı kaldı. belki de, savaş ve kara deliklerin küçük kızı, yedi yaşındaki aurelia steiner paris'in filmini de yapmamalıydım. belki de mutlak bir öneri gibi, başka yere aktarılamayan bir öneri gibi kitapta kalmalıydı. cehennem gibi." marguerite duras - les yeux verts

    [çocuklar'da* da yaptım. sonuna gelmeden çok önce, ernesto'ya ne olacağını söyledim. hiroşima'da* da. india song'ta sürekli; orada daha anlatı başlarken kadın ölmüştür. benim filmlerim ters yönde gider. birden dururum, kadının ganj kıyısına gömüldüğünü söylerim. bazen de olayları gelecek zamanın hikayesiyle anlatarak yazgıyı gösteririm. "güzel olacaktı", "çok uzağa yüzmüş olacaktı." öyle ki, şimdiki zaman sona, ölüme iştirak eder, ölümün işaretine dönüşür.] marguerite duras - les yeux verts

    "ona* başka yerde hiç rastlamadım, yalnızca rolünü oynayan oyuncuda yeniden buldum onu, dostum, dahi michael lonsdale'de - başka rollerde de öyledir; bana göre o hala fransa'nın lahor konsolos yardımcısı. benim dostum, kardeşim." marguerite duras - ecrire

    (bkz: delphine seyrig)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap