272 entry daha
  • bugün harbiye'de ki crowne plazada girdiğim ingilizce seviyenizi ölçmeye yarayan sınavdır.
    öncelikle, yeni gireceklere ufak bir yardımı olsun diye kendi sürecimi paylaşmak isterim. kendi çabalarımla öğrenmiş olduğum ve sokak ingilizcesine dayanan temel bilgilere biraz teknik bilgi ve sınavla ilgili ipuçları almak için 25 saat özel derse girdim. etkisi olmadı diyemem tabii ki etkisi oldu ama verdiğiniz paraya değmeyeceğini size temin ederim. eğer zaman ve enerji harcayıp internette yeteri kadar araştırma yaparsanız kesinlikle bu bilgilerin aynısına sahip olursunuz. bunun dışında kursun size diğer avantajı da derslerde sürekli speaking yapıyor olmanızdır ve her derste de -muhtemelen zaman geçirmek için - listening egzersizi oluyorsunuz.
    eğer basit bir yazıcınız ve torrent kullanmayı biliyorsanız, internette dolaşan cambridge ielts deneme kitaplarını indirerek çalışmaya başlayabilirsiniz. bildiğim kadarıyla 8 tane kitap ve her kitapta 4 tane test bulunmakta. bir kaç tanesinin ses kalitesi düşük olduğu için minimum 25 tane ielts denemeniz zaten elinizin altında. emin olun ne kadar çok deneme yaparsanız sınava girdiğinizde o kadar az yabancılık çekersiniz. özellikle listening kısmı cambridge testleriyle birebir aynıdır ve ielts sınavında başarılı olma şansınız çok yüksek seviyelere çıkabilir.
    reading ise bence bu sınavın writingle birlikte en zor diğer kısmı. kesinlikle sınavdan önce pratik yapmanız sizin yararınıza olacaktır. her yeni pratikte zamanlama konusunda gelişim gösterdiğinizi siz de farkedeceksiniz. pratik yaparken de şunu gözden kaçırmamak sizin lehinize olacaktır ; ielts sınavında reading toplam 60 dakikadır ve bu süre içinde cevaplarınızı answer sheet'e geçirmek zorundasınız. bu yüzden pratik yaparken 57-58 dk üzerinde kendinizi denerseniz daha verimli olabilir. reading kısmı içinde birçok farklı soru çeşidini barındırdığı için şans da önemli bir faktör. mesela ben paragraf eşleştirmelerde sorun yaşıyordum, şans o ki girdiğim sınavda hiç paragraf eşleştirme sorusu gelmedi. belki de vocabulary konusunda en fazla zorluğu reading kısmında çekebilirsiniz ama ben her geçen denemede şunu farkettim, kelime bilgisi reading testinde çok büyük etken değil, eğer çok düşük bir kelime dağarcığınız yoksa. çünkü hep aynı soru çeşitleri ve hep aynı cevaplar karşınıza çıkacağı için hangi sorunun cevabını nerede arayacağınızın farkında oluyorsunuz.
    writing ise koca bir kuyu benim için de. çünkü benim ingilizce öğretmenim de malesef bu konu üzerine pek yoğunlaşmadı hatta writinglerimi okurken sadece grammar hatalarımı düzeltmekle yetindi ama ielts sınavınız değerlendirilirken grammar hatalarından daha önemli olan bir etken daha var; o da konuya hakim olabilmek. bunun için de en az 20-25 tane writing yazmanız ve bunu uzman birine değerlendirmeniz gerekiyor. bu konuda cambridge testlerinin answer key'lerinde bulunan writing örneklerini okuyarak genel bir yazı kalıbı oluşturabilir ve ufak kopyalar çekebilirsiniz.
    speaking testinde ise sınavdan bir iki saat önce bir arkadaşım bana bir shot atmamı önerdi ve eğer speakingden güzel bir not alacaksam bunu kesinlikle ona borçluyum. bünyenizi en iyi tanıyanın kendiniz olduğunuzu düşünerekten 1 veya 2 shot kesinlikle işe yarıyor. içinize doğan cesaret daha önceki konuşmanızdan daha akıcı bir konuşma yapmanıza yarıyor. bence bu konu üstünde kesinlikle durmalısınız.
    ben sınava british council aracılığıyla girdim. daha önceden birkaç tane şikayet okuyup, bu şirket hakkında pek tavsiye almamış olsam da ben sınavdan gayet memnun kaldım. zaten en fazla etki yapabilecekleri kısım listening ve siz dinlemeye başlamadan önce sınıfta deneme yapıp sizden onay aldıktan sonra sınava başlıyorlar. bunun dışında da zaten hiç bir sorunla karşılaşmadım.
    son olarak gördüğüm oydu ki; eğer cambridge sınavlarını edinebilirseniz ve onlardan ortalama bir başarı sergilerseniz ieltsden de üç aşağı beş yukarı aynı sonuçları alacaksınızdır.

    bu çalışmalar neticesinde sonuç; listening 7 diğerleri 6.5. üstüne biraz daha yoğunlaşılırsa 7,5 almak mantıklı bir hedef olabilir.
1244 entry daha
hesabın var mı? giriş yap