15 entry daha
  • ceza hukukunun geneline hakim olan insanilik ilkesinin cezaların infazında da uygulanması zamanımızda yaygın kabul görmektedir. bu ilkeye göre insanların temel haklarının kesintiye uğratılması özel yöntemlerle yapılmaktadır, örneğin fransa'da işlediği suç yüzünden hapis cezası infaz edilen, yani hapiste yatan kişinin dinsel özgürlüğü de ayrıca kısıtlanmadığı için belirlenen zamanlarda istediği bir din adamıyla görüşme hakkı vardır.

    insanilik ilkesinin beraberinde getirdiği başka bir uygulama ise kişinin fiziksel bütünlüğüne yönelik cezaların ortadan kaldırılmasıdır. eski çağlarda kaldığını kabul etmemiz gereken şeriat ceza hukukundaki gibi kol bacak kesme benzeri cezalar ilkeldir, yaşadığımız çağın koşullarına ve devlet anlayışına uymaz.

    takdir edersiniz ki bir insanın ölümüne sebebiyet vermek onun herhangi bir parçasını kesmekten çok daha ağır bir davranıştır. eski ceza anlayışların** önünü kesmek için bunlara karşı özel hükümler getiren bir hukuk sisteminin* idam cezasını yapısında barındırması ise ne kabul ne de hazım edilebilir. türkiyenin, bu cezayı belli istisnalar dışında kaldırması ve bahsedilen hallerdeki uygulamalarını da kaldırmaya yönelik davranması doğru bir cezalandırma politikası sürdürdüğünü gösterir, aksinin savunulması ise kanaatimce abd veya çin'in zorbalığına ya da afganistanın ilkelliğine öykünmektir.
527 entry daha
hesabın var mı? giriş yap