14 entry daha
  • fas/tunus/cezayir yoresel yemegi olan bir baska kuskus daha vardir. hatta fransada en cok tercih edilen 3. ana yemektir. tarifi su sekildedir:

    kuskus bir tencereye alinir. kuskus dedigimiz bildigimiz kuskus degil, ince ya da orta ince bulgur. yarim kilo kadari kafidir 2-3 kisi icin. zeytinyagi gezdirilir orta karar, guzelce tahta kasikla karistirilir. sonra uzerine yarim bardak tuzlu su eklenir, guzelce karistirilir. ozel kuskus tenceresi yoksa, ki hic gerek yok, icinde su kaynamakta olan baska bir tencerenin uzerine koyulur. agzi kapatilir. 3-5 dakika sonra tekrar bu sefer tuzsuz su, yine yarim su bardagi eklenir, tekrar kaynamakta olan suyun uzerine... tencerelerin boyutlari ayni olmalidir, usteki de derin degil, yayvan olmalidir. bu islem bulgur gorece yumusayincaya kadar tekrar edilir.
    sonra agzi kapali bir sekilde bir kenara konur bulgur.
    alttaki derin tenceredeki su bosaltilir, zeytinyagi, sadece soyulmus birkac kucuk sogan, 300 gram kuzu gerdan, 2-3 tavuk budu ve kuskus baharati eklenir. bu baharat ozel olarak satilir. ras el hanut diye yazilir. nerden bulunur bilmiyorum. ama bolca koymak gerekir. yoksa kuskus hicbir seye benzemez.
    efendim, etlerin her tarafi soyle bir kavrulunca, yine bu baharat, biraz aci sos, bolca da domates sosu iki bardak su ile karistirilip etlerin uzerine dokulur. sonra da butun halinde kucuk patates ve havuc eklenir. ustunu ortecek kadar su eklenir, agzi kapatilir, kaynamaya birakilir. kaynayinca alti hafif kisilir ve 15 dakika sonra kabuklari soyulmamis ve traktor tekerlegi gibi kalin kalin dogranmis kabak halkalari, ince dilinmenmis kabugu soyulmus bir adet domates ve haslanmis nohut. yarim saat orta ateste kaynamaya birakilir. ocaktan alinmasina bir 5 dakika kala, sosundan alinip bulgurun uzerine boca edilir, karistirilir, bulgur yine ilk basta yaptigimiz gibi etlerin ve sebzelerin kaynamakta oldugu tencerenin uzerine alinir.
    bulgurun kurumamasi onemlidir, sulu da olmayacaktir.
    simdi, once bulgur bir tabaga konur, ortasi acilir, sebze ve etle doldurulur. sonra da bolca sos ve nohutundan uzerine gezdirilir. yaninda mergez denilen, sosise benzeyen ama icince sucuk gibi baharatli et karisimi olan etlerden kizartilip koyulur. afiyetle yenir.
    bu tarif her zaman kazanir.

    biraz daha yoresel olsun derseniz kuskusunuz, birkac kalin dilimlenmis balkabagi, yine kalin kalin dilimlenmis salgam ve lahana bozmasi degisik bir bitki de koyabilirsiniz.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap