235 entry daha
  • erkeklerin büyük çoğunluğunu etkileyen ruhsal ve fiziksel olarak çok sıkıntılı bir durum.

    ancak siz bakmayın dökülecek saç kafada durmaz diyenlere, gayette durur efendim. sadece biraz tıp dünyasını yakından takip etmek ve birazda araştırmak yeterli.

    şimdi öncelikle herkesin aklında tek bir soru var o kadar teknoloji ilerledi, klonlamalar, yüz nakilleri, organ nakilleri...vs. ve daha tıp adına bilimum şeyler yapılabiliyorken şu merete neden çözüm bulunamıyor.

    aslında cevabı çok basit, bunun piyasası o kadar büyük ki aklın hayalin almaz. sömürüye en açık durumdur saç dökülmesi, bir kere ilaçları uzun süre kullanacaksın ve bu ilaçların fiyatları da pahalı.

    ilaç firmaları sence bunun çözümüne izin verir mi bu kapitalist düzende? imkanı yok.

    ama okuduğum, araştırdığım, öğrendiğim kadarıyla bu iş 2020-2025 gibi kökünden çözülecek.

    son iki cümle çok tutarsız oldu biliyorum :) ama japonlar ve koreliler bu işe el attılar ve 2020-2025 gibi çözecekler bu işi, yoksa amerika ya da avrupa ilaç firmalarının sömürüden başka bir şey yaptıkları yok.

    neyse efendim çokta uzatmadan size hemen 3-5 faydalı bilgi veriyim.

    saç neden dökülür ile başlayalım.

    saçı en çok döken hormonumuzun adı dht'dir efendim, bunun yanında bazı androjenlerde saç köklerine bağlanarak saça zarar verir. bu hormonlar saç köklerinde ki reseptörlere bağlanarak saç köklerini zayıflatır, minyatirüze eder ve zamanla dökülmelerine neden olur.

    saçınızın döküldüğünden şüphe ediyorsanız saçlarınıza biraz dikkatli bakın, incelmeler varsa tehlike kapıda demektir ve hemen önleminizi almalısınız.

    gelelim bunu nasıl durduracağımıza, şimdi şu koca-karı ilaçlarını bir tarafa bırak bir kere, yok yılan yağı, kafayı çiz sarımsak sür, zeytinyağı sür...vs. bunların belki çok az faydası olur ama bunlar ne kullanışlıdır ne de istediğiniz etkiyi verebilir saçlarınıza.

    onun dışında piyasa da bir ton ilaç var bununla ilgili, onun için gözlerini dört aç kaptırma paranı bu sömürücülere, kaç yaşına gelmişsin azıcık araştır yahu, bilimsel mi değil mi, ispatlanmış mı, öncesi sonrası fotoğrafları var mı bunlara bir bak.

    gelelim bilimsel olarak kanıtlanmış çözümlere;

    öncelikle saç dökülmesinde şu ana kadar fda'dan onay almış 2 madde var, bunlar; minoksidil ve finasteride'tır.

    minoksidil ile başlayalım, nasıl saç çıkarttığı halen bilinmemekte, teoride saç köklerinde ki kılcallaşmayı sağladığı ve kan akışını hızlandırarak saç köklerini beslemesiyle saçı büyüttüğü düşünülüyor. türkiye'de minoxil adı altında satılan bir ilaçtır, sabah akşam saç derisine 5 fıs olarak uygulanır. maksimum etkisini 8-12 ay civarında gösterir, azıcık sabredersen sonuçlara şaşıracaksın emin ol.

    gelelim finasteride'a, bildiğiniz gibi dht bloklayıcı bir ilaçtır, fda günlük 1 mg olarak kullanımını önermiştir ve 1 mg'lık kullanım ile dht oranınızda yaklaşık %65 civarı bir düşüş olur, saç dökülmesini bu şekilde durdurur. aynı şekilde dht bloklayan bir diğer madde için (bkz: dutasteride) finasteride üzerine bir çok çalışma yapılmıştır ve yapılan çalışmalarda kullananların %90'ının saç dökülmesi tamamen durmuştur, yarısında da yeni saç oluşumları gözlemlenmiştir. en az 1 sene kullanılmalı bu ilaç, hemen sonuç beklemeyin. türkiye'de propecia ve proscar adı altında satılıyor. proscar 5 mg finasteride içerirken propecia 1 mg finasteride içeriyor. biraz akıllılık yapıp, proscarı 5'e bölüp kullanmanı tavsiye ederim.

    bu maddenin bu kadar faydası olduğu gibi libido üzerine olumsuz etkileri vardır, bunun yanında menide şeffaflaşma, sperm sayısında azalma, jinekomasti gibi önemli yan etkilere sahiptir.

    biraz sabırla çok iyi sonuçlar alabilirsiniz emin olun.

    üstte yazdıklarım bilimsel olarak ispatlanmış, defalarca kanıtlanmış ve başarılı olmuş ilaçlardır, onun dışında bazı yan destek ürünleri ve henüz onay almamış ilaçlarda vardır, onlardan da kısaca bahsedelim.

    (bkz: ketokonazol) ketokonazol androjen reseptör antagonisti bir maddedir ve saç köklerinin androjenlerden dolayı harap olmasını önler, bunun yanında kepeğe ve mantar oluşumuna da izin vermez. bunu tablet olarak değil de şampuan olarak ya da krem olarak kullanmanızı öneririm, nizoral, ketoral ya da konazol adı altında şampuan ve yine ketoral adı altında krem formlarını eczanelerde bulabilirsiniz.
    unutmadan söylemekte fayda var, şampuan formunu haftada ikiden fazla kullanmayın, saç renginin açılmasına ve saç derisinin aşırı kurumasına yol açıyor.

    (bkz: biotin) günlük 5mg takviye olarak alınması saçların kalınlaşmasını ve daha gür gözükmesini sağlar, yaklaşık olarak 3 ay gibi etkisini gösterir.

    sonradan gelen edit: 5 tavsiye edilse de 10mg çok daha etkili, herhangi bir yan etkisi yok fazlası idrarla atılıyor.

    (bkz: saw palmetto) henüz onay almamış olsa da fda tarafından, dht inhibe eden bir maddedir. artık saç ürünlerinde bu maddeyi görebilirsiniz.

    sonradan gelen edit: şimdiye kadar kullanan kimseden fayda gördüm lafını duymadım, abartılı gibi duruyor.

    (bkz: spironolakton) anti androjen olması sebebiyle saç dökülmesini engellediği tespit edilmiştir. oral kullanımı çok risklidir.

    (bkz: retinoik asit) bir a vitamini türevidir, gücre yenilenmesine yardımcı olur ve minoksidil ile birlikte kullanılması minoksidilin emilimini arttırır.

    sonradan gelen edit: aynı anda kullanmayınız efendim, minoksidilin etkisini düşüren birkaç araştırma okudum.

    (bkz: dermaroller) saçlı deriye uygulandığında, o bölgede ki kılcallaşmayı arttırdığı ve minoksidil ile birlikte kullanıldığında minoksidilin etkisini kat kat arttırdığı görülmüştür.

    (bkz: lazer tarağı) saç dökülmesini durdurduğu ve saç kalitesini arttırdığı biliniyor. ne kullandım ne de kullananı gördüm pek bir fikrim yok açıkçası.

    (bkz: saç mezoterapisi) yine minoksidil ile aynı şekilde etki eden başka bir uygulama. duyduklarıma göre boş ve para tuzağı bir uygulama yine ne denedim, ne de kullandım söyleyenlerin yalancısıyım.

    (bkz: bepanthen)(bkz: evigen)(bkz: bemiks) ampulleri kırıp hafta da birkaç kez uygulamakta saç dökülmesini yavaşlatmakta, doktora giderseniz genelde bunu verirler.

    (bkz: ru58841) henüz türkiye'de bulunmayan bir madde yalnız saç dökülmesi üzerine çok etkili olduğu söyleniyor.

    (bkz: bimatoprost) pgf2a analoğudur, fda tarafından sadece kirpik uzatma olarak onayı vardır. son zamanlarda allergan, androgenetic alopecia için klinik çalışmalarına devam etmekte. faz 2 çalışmaları yayınlandı, minoksidil kadar etkili gözüküyor.

    (bkz: cb-03-01) faz 2 sonuçları yayınlandı, minoxidil kadar etkili gözüküyor.

    (bkz: ciproteron acetat) bilinen en güçlü anti-androjen, bir dönem şampuanın içine atılan doğum kontrol hapları modaydı işte onların içerdiği etken madde bu arkadaş oluyor.

    (bkz: melatonin) bu aslında bir hormon ancak topikal uygulamasında saç dökülmesini azalttığı ve yeni çıkışlar sağladığını gösteren bir dünya araştırma var. ayrıca alopecia areta'da da çok etkili

    son zamanlarda saç dökülmesi için yapılan araştırmalarda pgd2 adlı proteinin dökülme görülen alanlarda 2-3 kat arttığı gözlemlenmiştir. bunun üzerine yeni tedavi olarak pgd2 inhibitörleri deneniyor.

    düzenleme : yeni araştırmalar okudukça güncelliyorum.
593 entry daha
hesabın var mı? giriş yap