21 entry daha
  • black mamba, afrika'nın en büyük zehirli yılanıdır. dünyada ise kral kobradan sonra ikinci sırada yer alır. gövdesi gri renktedir (yeşilimtrak renkte olanları da mevcuttur). isminin "black" olarak anılmasının asıl nedeni ise ağız renginin siyah olmasıdır. aynı zamanda afrika'nın ve muhtemelen dünyanın en hızlı yılanıdır. saatte 11 km hızla hareket edebilmektedir.

    black mamba'nın zehri, toksikoloji literatüründe ld50 seviyesindedir ve son derece öldürücü nörotoksinler ihtiva eder. black mamba'dan daha yüksek toksin seviyesine sahip başka yılanlar olsa da, black mamba'nın zehrinin yayılma hızı tüm diğer yılanlarınkinden daha yüksektir. kayıtlara geçen ölüm vakaları içerisinde, 20 dakika gibi sürelerde ölen insanlar mevcuttur. ısırıldıktan dakikalar sonra nörotoksinler etkisini göstermeye başlamakta, 10 dakika sonra kaslarda felce yol açıp, 20 dakika sonra ise öldürebilmektedir. kişinin neresinden ısırıldığı, yaşı, kilosu gibi etkenlere göre süre 20 dakikadan 8 saate kadar değişiklik gösterebiliyor. panzehir kullanılmaması durumunda, black mamba zehrinin %100 oranla ölümcül olacağı belirtilmektedir.

    black mamba, afrika'da en korkulan yılanların başında gelmektedir. vahşi yaşam biyologlarına göre, black mamba en iyi evrimleşmiş yılan türüdür. hem zehrinin çok hızlı bir şekilde etki etmesi, hem hareket kabiliyeti olsun, türdeşleri içerisinde en ön plana çıkmaktadır. black mamba, her ne kadar saldırganlığı ile üne sahip olsa da, insanlarla karşılaştığında tehdit edilmediği sürece çoğu zaman kaçmayı tercih eden bir yılan türüdür.

    black mamba
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap