10 entry daha
  • william golding'in 1954'te yayınlanan, sembolizmin her karakterde ve her olayda belki de biraz abartı bir şekilde kullandığı çok ünlü romanı. ingiliz edebiyatı öğrencilerine postmodern roman başlığı altında okutulur, ingiliz yazınının değerli eserlerinden biri kabul edilir. yayıncılarından biri t. s. eliot'tır, kitabın adını o bulmuştur.

    özetle ikinci dünya savaşı sırasında pasifik okyanusunun ortasındaki ıssız bir adaya düşen kalabalık bir grup çocuğu hikaye eder. çocuklar dış dünyanın bir mikocosm'unu yaratak hayatta kalmayı başarırlar, kendilerine bir lider seçer, tıpkı robinson crusoe'nin ve ıssız adaya düşen her kurguyazın karakterinin yaptığı gibi dış dünyadaki düzenin küçük bir kopyasını oluşturmaya çalışırlar, başlarda her şey mercan adası ya da iki yıl okul tatili'ndeki gibi güllük gülistanlık gidecek hissi verilirken gidişat değişir, bazı çocuklar kurallara uymaktan sıkılır, bazıları kendi dünyasına çekilir, adaya sevgi saygı demokrasi düzen yerine yavaş yavaş korku ve kaos hakim olur.

    kitap pek çok farklı açıdan incelenilebilir, tarihi, psikolojik, sosyolojik ve dini metaforlar olarak yeniden yorumlanmıştır; medeniyetin tarihi olarak ele alınmış ve çocukların her biri farklı uygarlıkların metaforu olarak görülmüştür, hıristiyanlığın yorumu olarak ele alınmıştır ve çocuklar isa, kutsal ruh, havariler olmuşlardır, psikolojik roman olarak ele alındığında görülmüştür ki çocuklar id, ego, süperegonun kişileştirilmiş hallerine de uymaktadırlar, ama romanın temelde her zamanki tanıdık çekişmeyi ele almakta olduğu gün gibi aşikardır: iyi ve kötü arasındaki bitmeyen kavga.

    kitabı çocukken okumuş ve uzun süre hatırladıkça tüyleri diken diken olmuş şanssızlardan biriyim. o zamanlar metafor neymiş, sembolizm neymiş bilmediğim için dağdaki karaltının iblisin ta kendisi, domuz kellesinin de her an pencereden beni atlayıp yiyecek bir öcü olduğuna inanmış, kitabın sayfaları arasına girip ralph'a akıl vermeyi, jack'i sarsıp kendine getirmeyi, piggy'nin gözlüğünün çalınmasına engel olmayı çılgınca istemiştim.
383 entry daha
hesabın var mı? giriş yap