235 entry daha
  • karakan, cinai şebeke ve erci e'den oluşan türkçe sözlü rapin mimari efsane grup. son zamanlarda tekrar bir sarar oldum dinliyor ve kliplerini izliyorum sürekli. old school bu. cartel rap bir kenara türk müzik tarihinde bir külttür.

    şimdi yaşı daha küçük arkadaşlara ya da bu kültürün tamamen içerisinde olmayanların olumsuz bazı yorumları dikkatimi çekiyor. mesela denmiş ki ''almanlaşmış dandik türkçeleri''. hani nereden bakarsan bak ya art niyetli derim ya da cahil. ceza'nın bir röportajında vardı. ilk zamanlarından bahsediyor;

    '' o zamanlar çok fazla tarz yoktu. ya almancı rapçilerden gördüğümüz gibi baskın ve gırtlaktan söylüyorduk ya da flex dediğimiz hızlı okumaya çalışıyorduk'' (cümle tam olarak böyle değildi ama ortalama buydu) şimdi bu cümleden bile öncelikle ülke topraklarına rapin gelişinin en büyük payının cartel olduğunu söylemek yanlış olmaz. almanya'da büyümüş işçi çocuklarından da istanbul türkçesi bekleyemezsin ki ülkede yaşayanları görüyoruz. kaldı ki almancı türkçesi diye alay edildiği tarihlerde dazlak gerçeği ve alman ırkçılığı ile uğraşıyorlardı. o tarihlerde ülke sınırları içerisinde bu yaptıklarını başaramayanlar almanya'da türk mahallelerinden çıkarak yaptı. şu anda almanya'da ki en ünlü rapçilerin başında gene bir türk ismi söz konusu. (bozuk almancı türkçesi ile) öyle ki tahmininizden çok daha ünlü.

    (bkz: eko fresh)

    bunun dışında dönemin dazlak sorunları ile ilgili:

    (bkz: 36 boys)

    yukarılarda bir başka konu faşistlik kısmı var. öncelikle almanya'da dazlaklar tarafından şiddet ortasında kalıp ırkçılıktan kırılan ötekileştirilen herkes kendi toplumuna sıkı sıkıya sarılır. bunu da geçelim direk kabus kerim'in az sonra aşağıda vereceğim röportajında bu konudan da bahsediyor cevabı direk kendisinden alabilirsiniz. özet geçersem müziğe başladıklarında kesinlikle hiç bir siyasal yapıya yakınlıkları olmadığını sadece müziği sevdikleri ve yaşadıklarını anlatmak için yaptıklarını ancak türkiye'ye geldiklerinde her kesimin çıkarları doğrultusunda kendilerini sahiplenmek istediklerini anlatıyor. aşağıda röportajı izlerseniz tam cevabını alacaksınız.

    dağılmaları da tamamen plak şirketleri ile ilgili olan durumlardan. hatta cartel'den bir sene sonra karakan'ın çıkarttığı solo albümleri de artık yolun sonu olmuş. albümün neler verilerek yapıldığı aşağıdaki röportajda var. otuz dakikalık bir röportaj. merak edenler için nasıl oluşup, neler yaşadıklarını, yukarıda bazı arkadaşların yazdığı gibi nasıl yanlış anlaşılma ve kullanılmalara maruz kaldıklarını neden ve nasıl dağıldıklarını hatta cartel'in yeniden çıkışını ve manga'nın coverlarını direk birinci ağızdan kabus kerim'den dinleyin.

    http://www.youtube.com/watch?v=6sozpcum6r8

    özetle bu ülkenin ve 90'lar gençlerinin başına gelmiş en güzel şeylerden olan grup. ayrıca kabus kerim'siz yeniden çıkışları büyük eksikliktir.
145 entry daha
hesabın var mı? giriş yap