205 entry daha
  • turkiye'deki sacma muhaletin ve onlarin atgozluklu destekcilerinin uyanacagini diledigim secimdir.

    sans eseri ya da degil, akp'nin strateji belirleyicileri, partinin 2007'den sonra otoriterlesmesine ragmen popularitesini arttirdilar. bunu saglayan muhalefet ve en basta chp ile kemalist ideolojisiydi. turkiye secmenleri arasinda en genisi olan merkez sag-ucar oy(belli bir partisi olmayan) secmenlere chp hasim(dusman) olarak belletilebildi. bu sebeple chp'nin icinde bulundugu her hareket kaybetmeye mahkumdur.

    bunu felsefi olarak hegel'in efendi-kole diyalektiginde gorebiliriz. hegel'e gore iki insan(ya da grup) arasinda bir yasama ve prestij savasi patlak verir. bu savasta olumden korkmadan hareket eden efendi, olumden korkarak boyun egen kole olur. hegel'de ozgurluk potansiyeli sadece kolede bulunur ama konumuzla cok ilgili degil bu. simdi efendi, ancak karsisinda kole oldugu zaman ve bu kole tarafindan efendi olarak tanindigi zaman vardir. koleye kendisini tanitmis ve kabul ettirmistir. kole olmasaydi o da efendi olamazdi. bunu efendi-kole diyalektigi disinda insanin kendi ozbilincinin olusmasi surecinde de kullanabiliriz. bir "izleyici"(etrafindaki nesneleri algilayan) ancak karsisinda kendinden farkli(oteki) bir ozne yaratirsa insan olabilir. o halde kendi bilinci ve varligini, oteki uzerinden sekillendirebilir. iste akp de, bu kadar genis ve farkli kitleyi yarattigi oteki-dusman-hasim uzerinden bir arada tutabiliyor.

    ikinci yola cikmamizi siyaset biliminden carl schmitt'ı cagirarak yapabiliriz: dost-dusman ayrimi. bilincin olusumunda otekinin rolunden yukarida bahsetmistik.schmitt de homojen bir toplulugun ancak dusman uzerinden olusabilecegini soyler. bu dusman sayesinde "bizlik" bilinci saglamlastirilir ve kitleler mobilize edilebilir.

    iki cikarimda da gorduk ki, bir dusman yaratma onemli ancak bu dusmanin yok olmamasi daha da onemlidir. bu yuzden chp muhalefetinin varligi en cok akp'nin isine yaramaktadir. cunku chp oldukca, akp ulkedeki en genis kesimi etrafinda tutabilecektir. bu secimler cati aday gosterilmesi bence akp tarafinda sevincle karsilandir. kendi kitlesine(turkiye'deki cogunluga) dusman olarak tanittigi chp, bu sayede mhp'ye hatta butun geri kalan ulkeye bulasti. isteseler bu kadar basarili bir hareket gerceklestiremezlerdi.

    o halde yapilmasi gereken mevcut muhalefeti yikmak ve muhalif dusunceleri guncel standartlara ve isteklere uydurmaktir.

    burada bir parantez gezi olaylarina acalim. bu olaylar, turkiye'deki muhalefet icin tam bir faciayla sonuclanmistir. cunku olaylarin ardindan siyasal bir hareket cikartilamamis, mevcut muhalefet yikilamamistir. dunya tarihinde gorunur ki bu tip olaylar dogrudan iktidari yikmak yerine beceriksiz muhalefetleri yikip, muhalif kitleleri birlestirirler. gezi hareketleri bunu basaramadigi icin, hic olmasaydi daha iyiydi denilebilir. cunku guclu bir muhalefet yaratamadigi gibi iktidari da guclendirdi. zaten arizi oldugu bu sene belli oldu. ayrica turkiye gencliginin siyasi ve sosyal "kapasitesini" de cok iyi gosterdi. keske 68 paris gibi entelektuel bir hareket olabilseydi. kendi adima, romantik bir ozlem duyabilirdim o zaman.
909 entry daha
hesabın var mı? giriş yap