31 entry daha
  • gerçekten orijinal tasarımları olan insanları tenzih ederek söylüyorum ki*, adam sikmek eylemine bir hobi olarak gönül vermiş kitlenin buluştuğu noktadır bu yer. aslında sitenin kendisiyle, sahipleriyle bir alıp veremediğim yok, böyle şeylere göz yummaları dışında.

    her şey birkaç sene önce başladı, gözlerimizin önünde sinsice peydahlanıveren minik facebook hesaplarıyla... "bilmemne butik" (hatta boutique) adıyla, "bilmemne"si de bir hayvan ya da meyve ismi şeklinde sevimli bir kelime olan (opsiyonel olarak fransızca olabilir) ve mağaza olduğunu iddia eden insanlar tarafından hesaplar açılmaya başlandı ve hepsiyle 1-2 ortak arkadaşınız vardı eminim. yaptıkları şey basitçe şuydu; mesela bit pazarına gidip çok ucuza alabileceğiniz, 1 ay beklerseniz ebay'den ücretsiz kargoyla getirtebileceğiniz, hatta azıcık el beceriniz varsa kolaylıkla kendi başınıza yapabileceğiniz giysi ve aksesuarları alıp parça başına en az 20 liradan size satmak. 20 lira dediğim meblağ, bit pazarının kendisine gittiğiniz zaman bütün vücudunuza üst baş alırsanız ödeyeceğiniz paradır ayrıca; tek bir giysiye değil.

    öte yandan bir ebay gerçeği var; ebay eğer 1 ay beklemeyi ve ptt'nin paketleri kaybetme riskini de göze alırsanız size oldukça şahane* şeyleri çok uygun fiyata sunabilen bir platform. adeta bit pazarı gibi, orada da totalde 20-30 lira verip bir dolu incik boncuğu, bir takım giysileri, aksesuarları, ne bileyim fantastik filmlerde gördüğünüz şeylerin replikalarını filan alabiliyorsunuz. bu "mağaza"lar da bunları da parça başına en fazla 5 liraya getirip yine 20-30 allah ne verdiyse koyup satıyorlar. aylar önce kendime uzakdoğuda bir yerlerden 2.58 dolara aldığım saatin adedi şu an 20 liradan satışta mesela bir tanesinde. yüzde kaç kar ediyorsunuz olm siz? geçenlerde ebay'de 10-15 dolar arası fiyatı olan bir çantanın "çok yakında" açıklamasıyla paylaşıldığını gördüm benzer satıcılardan birinden**, demek ki çantaları ebay'den sipariş etti ve gelmesini bekliyor, dolar bugün 2.12 tl, çantanın fiyatı 30 liraya gelse bence en az 60 liraya satacak. aradaki 30 lirayı kazanmasının tek nedeni, alıcıların piyasa araştırması yapmadan gördükleri ilk şeyi satın alma salaklığında bulunmaları.

    bu mağazaların hedef kitleleri öncelikle dikkat çekmeyi pek seven kitlelerden, kendi küçük çevresinde moda ikonu olup instagram'a, eğer düzgün kamerası olan birini bulma şansına erişirse de lookbook'a güzel fotoğrafları düşük maliyetlerle koymak için yanıp tutuşan kızlarımız oldu. bir diğer hedef kitle de hippi görünümlü, "annemgil köyden kıyafet göndermiş" dercesine dolaşan şehirli insanlarımız (opsiyonel olarak rastalı olanlar), mesela ilk grubu çeken keywordler "vintage, retro" şeklindeyken bu grubun ilgisini de "etnik" kelimesi çekiyor. yine el yapımı olan şalvarlar, onun üstüne giyilebilecek sade bol bluzlar, saçlarına bağladıkları garip şeyler, etnik desenleri olan tüm takılar ve çantalar fahiş fiyatlara satılıyor. ayrıca etsy.com'dan ya da yine ebay'in dandik satıcılarından gördüğü tasarımları birebir "el yapımı" olarak satanlar var, onlara girmiyorum bile. keten çantayı elinde dik, öylesine boya ya da baskı yap, 50 liradan sat. bu adam sikmek değil de ne yani.

    reel hayatta bir mağaza açmadıkları, hatta kendilerine ait bir web sayfaları olmadığı gibi sadece facebook, instagram, zet.com gibi yerlerden survive ettikleri için herhangi bir masrafları, ne bileyim kapatıp gitme, patron çıldırdı durumları yok. gerçi talep olduğu sürece bu kar marjıyla köşe başında dükkan da kapatabilirler, yapanları var, allah arttırmasın. orijinal ürün yapan üreten insanı tenzih ediyorum diyorum da, o insanlardan var mı onu da bilmiyorum, çünkü mesela ürününde kendi çizimini kullananın bile çizimleri başkalarının taklidi mesela, o kadar taklitçi bir milletiz. sitenin sahipleri de kendileri de para kazandığından seçici davranmıyorlar sanırım ürün yayınlama konusunda, zaten o ürünleri o fiyattan satın almayı seçen insanlar olduğu sürece seçici falan davranmasınlar da.

    öğle yemeğim sırasında dizi izlemek yerine yazmayı seçtiğim bu satırların sonuna gelirken, sonuna kadar okumuş olanlar için genel olarak bu "butik" müessesesinden duyduğum rahatsızlığı ifade etmenin doğru yeri bu başlık mıydı emin olamadığımı, sadece böylelerini bir araya toplayan bir platform olması sebebiyle burayı seçtiğimi, daha uygun bir yer biliyorsanız beni yönlendirdiğiniz takdirde sevineceğimi ekliyorum ve çalışmaya gidiyorum. adios.

    edit: mesela az önce vintageretrolu butikli bir hesap tarafından takibe alındım instagram'dan ve birkaç milisaniye sonra haklı çıkacak olma heyecanıyla hemen sayfasına baktım. ebay'den alırsan, ki kendisi de oradan alıyor, 3 liraya gelecek olan time turner'ı 35 liraya satıyordu. aramaya inanmak önemli arkadaşlar, aramaya inanın.

    edit 2: bohem. arkadaşlar yeni keywordümüz bohem, boho. yeni bohemian aksesuarlarınızla ister yağlı saçlı rastalı hippi olabilir, ister şehirli görüntünüze etnik bir esinti katabilirsiniz. ayrıca bu yazıyı yazdığımdan beri dolar 3'ü gördüğü, ebay satıcıları da olaya ayıktığı ve fiyatları yükselttiği için türkiye'den satın alarak kazığı daha genişçe yiyebilirsiniz ^^
53 entry daha
hesabın var mı? giriş yap