4 entry daha
  • 21 subat 1907'de york'ta doğmuştur. asıl adı wystan hugh auden'dır. surrey'de gittiği st. edmund's school'da en yakın arkadaşlarından bir tanesi olan ve daha sonra ortak eserler yarattığı christopher isherwood'la tanışmıştır. daha sonra da oxford'da christchurch college'i bitirmistir. burada da neville coghill kendisinin hocası olmuş; onu klasik edebiyata yönlendirmiştir.

    1937'de ispanya iç savaşını gözlemlemek için ispanya'ya giden auden; bu savaştaki herşeyden tiksinerek 1940 yılında döndüğü ingiltere'de ateizmden vazgeçmiş; anglikan kilisesine katılmıştır. 1946'da amerikan vatandaşlığına geçmesinin ardından 1946'da "age of anxiety" isimli şiiriyle pulitzer şiir ödülünü alması yazarın yaşamındaki en önemli olaylardan bir tanesidir.

    1973'de bir şiir dinletisi için gittiği viyana'da, otel odasında kalp krizi geçirerek de hayata gözlerini yummuştur. tabii michigan'da, oxford'da hocalık yaptığını; kendisine avustralya'dan bir ev alıp yılın altı ayını orada yazı yazmakla geçirdiğini de söylemek vaciptir...

    1939'da thomas mann'in en küçük kızı erika mann'le yaptığı evliliğinin de tamamen bir anlaşma evliliği olduğunu; bunu yapmasının nedeninin erika mann'a nazi almanya'sından kaçması için britanya pasaportu sağlamak olduğunu belirtmek gereklidir çünkü yukarıda da yazıldığı gibi auden homoseksüeldir.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap