321 entry daha
  • tadını birkez olsun alan herkesin bildiği üzere, insana karşı oynamak oyunu bambaşka bir hale getiriyor. karşınızdakilerin zorluk seviyesini fazladan ünite sayısı, birkaç teknoloji önde başlamak, 2-3 worker, 3-5 warrior değilde bildiğimiz hin türk belirleyince, şimdi iyice heveslenin diye size sıralayacağım uyanıklıklarla karşılaşmak oh ne ala.

    bir kere tüm bu uyanıklıklar tüm ekip skype ile birbirine bağlanarak yapılmalı ki muhabbetin dibi bulunsun. öyle utanırım ben diyen ben bile 2-3 konuşmadan sonra muhsin kanadıkırık ın yaverine döndüm.

    - - - - - - - - -

    -bir kere city state ler dışında oyunda ai olmayacağı için öyle bulduğunuz luxury resource ları turn başı 7 altına patır patır okutmayı unutacaksınız. ne pazarlıklar ne pazarlıklar. sırf başkentinin bulunması zor olsun diye, embassy kabul etmek için altın isteyen, luxury lerde neler istiyor neler.

    -sizle 250 turn canım cicim olan ai nin birden denounce lerle üstüne gelmesi yok. eğer ki rol yapma öğelerine biraz olsun yatkın bir grupla iseniz devlet meselelerini ve dış ilişkileri ciddiye alan, dostlarınız hasebiyle size hemen saldıramayan, yahut skype eki eki sırtınızı ovuştururken, diğer devletlerle anlaşıp sinsi sinsi sizi düdükleyen oyuncu arkadaşlarınız olacak. herşey mübah biliyorsunuz.

    -din muhabbeti, ülkemizin ahlaki yapısıyla birleşince ortaya çok entektüel akımlar çıkıyor. civciv dininden tut, tukakaizm e kadar yoldaşlarınızın hayal gücüne kalmış bir şekilde peygamberlerinizi salabilirsiniz sağa sola. tabi herkes ai değil, peygamberinizi kucağa da alabiliyorlar.

    -kongre olayı, multiplayer ın en aşne fişne dönen yeri. oyunu satan mı ararsın, arada birleşip size ambargo koyduran mı, sırf ordunuz kocuman diye standing army tax i dayayan dan, luxury resource larınızı birbir işinize yaramayacak hale getirene kadar no benefit için uğraşan mı. hele ki liderlik seçimleri tam tbmm. böyle survivor lobiciliği görmedim ben. 10 city state ile arkadaşım ehi ehi diye arkanıza yaslanmayın, bu uyanık çakallar, son turn 3-4 kişi birleşip elinizden parayla city state dostlarınızı birbir aldı mı, aldı. sonra kendi aralarında belirledikleri lider çatçat verdi mi verdi. öyle bir anda 5 city state ile ally olacağım diye 60 relation için 1000er 1000er vermek öyle, her kola adana burma takmak olmuyor işte.

    -hatta amaç sırf pisliğine bir kişiye yüklenmek mi. ilk 8 turn den sonra 2şer warrior dan 3 kişi yollansa size. sırf worker çarpmak için başınızda bekleseler. oyuna küsersiniz oyuna. gerçi bu kadar pislik yapan görmedim.

    -son oyunun da hatırlatmasıyla birlikte, bir takım coğrafi ve topografik hinlikler mevcut. mesela adam rontçuluk yapıyor şehrinize. sizin dikkat etmediğiniz yada göremediğiniz bir dağın tepesine koymuş scout unu. şehrinizi rontluyor resmen. bu ne işe mi yarıyor. en basitinden ünite sayısı hakkında bilgi ediniyorsunuz ama daha vahimi, wonder yapmaya başladığınızda ortaya çıkıyor. bilindiği üzere, great library, stonehenge, pyramids vs. gibi wonder a bastığınız anda küçük bir inşa alanı açılıyor şehrin bir tarafında. evet inşaat gözetleyenler var, işe de yarıyor.

    -city state ler oyunun ilerleyen bölümlerinde nüfus artışıyla beraber önemli bir hale geliyor. ve bazen para basarak, kah siz alıyorsunuz, kah üstüne diğer oyuncular alıyor. bu al ver olayının kolayı şöyle ki; artık iyice zıtlaştıysanız bir oyuncuyla city state konusunda, savaş ilan edin oyuncuya. ve böylelikle arkadaş kalamadığı gibi, siz savaş açtığınız için bütün cty state ler peşinize dalacak. ilerleyen turn lerde, herşet çok iç içe olduğu için, savaş öncesi yada savunma amaçlı, sadece city state leri önden salarak bol bol can yakabilirsiniz.

    -sivil bir üniteyi, haritanın açtığınız ama ne olup ne bittiğini göremediğiniz kısımlarını rontlamak için kullanabilirsiniz. üniteyi seçtikten sonra, sağklik e basılı tutarak, haritanın kapalı kısımlarında gezdirin. uzaktan bir barbar geliyorsa cursor, ünite oraya hareket edemeyeceği için kırmızı olacak. bu bir bug.

    -iyi oynuyorsunuz da, sürekli combat sebepli kaybediyorsanız, bonuslara yeterince hakim değilsiniz demektir. yada bonusları, sadece great general, fortify ve age of empires tan bu yana beynimize kazınmış pikeman,spearman her türlü atlıyı okçuyu pataklar abi şekilinde biliyorsunuz demektir. ama yok öyle değil, örneğin "flanking bonus" için, tek bir karedeki barbar a saldırdığınızı varsayarsak. barbarı çevreleyen "tile" lardan herhangi birinde üniteniz olursa, saldıracağınız asıl üniteye %20 flanking bonus kazandırırsınız. ha bu ne işime yarayacak diyorsanız, ilk turnlerde şehre musallat olan bir barbarın yanına bir scout çekersiniz, warrior ile flanking bonus alarak saldırır, sonra scout u geri çekersiniz. yahut atlarını sırf bu bonuse için kullanabilirsiniz.

    -son turnlerde, stealth bomber ve xcom ikilisiyle, en kallavi şehri 1-2 turn de indirebilirsiniz. ama wonder olarak "alhambra" yı almış olmanız gerekiyor.
    daha doğrusu, xcom lara blitz upgrade i lazım. 7-8 stealth bomber ile, 1 hp e düşürdüğünüz, 100 150 hp lik şehrin yanına x com u pat diye indirip, aynı turn içinde saldırabilmeye yarıyor bu blitz. buna savunma olarak, city strenght veren wonder ve binalar önemli. redfort ve himeji castle ı kaçırmamak gerekiyor. hp 150 yi geçtikten sonra, stealth bomber lar biraz zorlanıyor.

    - oyun videolarını izleyin. civ konusunda en bilinen "streamer" filthyrobot. kılavuzları da mevcut. youtube kanalından da oyun video larını izleyip konuyu profesyonel spora dökebilirsiniz.

    - - - - - - - - -

    aklıma geldikçe ekleyeceğim. hali hazırda birkaç türk grup var. ama ilginçtir sözlükte konusu geçmemiş. ekşi deki civ severler için, müsait zamanlarda multiplayer amaçlı ufak bir grup kurduk. evet; çalışanımız, uyuyamayanımız, sabahları ayakta olanımız, şöyle yapanımız, böyle yapanımız var. ama ortak uygun saatler yeterli kişi biraraya gelince oyunlar kendiliğinden başlıyor.

    grup bilgileri;

    http://steamcommunity.com/…roups/eksi-civilization#
    grup sayfasından oyun ile ilgili duyurular takip edilebilir.
    3 resmi oyun gerçekleştirdik. ilk oyun 6 kişiyle, ikincisi 2 kişiyle, üçüncüsü 3 kişiyle yapıldı. arada grup içi maçlar atılmış da olabilir emin değilim.

    üyeler ve oyun sayıları; i have no life , kuja , tallyho , bilincaltindaki psikopat , callejee , taking fire need assistance (1) , mihail bulgakov , divadeiwob , godsparticle , ricky rubio (1) , tulpen en molens , the queen of naked kings , fransizcocuk(1) , atarcan (2) , osurmaya mi geldik , folfo , seru (2), koyusiyah (3) , orcus , lucastorn, carioca, mal mod tarafindan ucurulan yazar, phoenix58, kurupatlican

    giriş davetiye usulü, iletişim için; grego ( steam id )

    grup sss

    -multiplayer için bir adet steam hesabı, bir adet steam den alınmış civilization 5, bir adet brave new world ek paketi, mümkünse diğer ek paketler, biraz kambur, şehla gözler yeterli olmaktadır.

    -bende ek paket yok hiçbirşey yok diye büzüşmeyin, aynı sizin gibi olmayan arkadaşlarla oynayabilirsiniz. yada tüm ek paketi olanlar zaten sizin versiyonunuz ne olursa olsun oynayabiliyor. en düşük versiyon sahibini boy alıyor oyun, ona göre oynanıyor. hangi paketlere sahip olduğunuzu bilmeniz sağlıklı olabilir.

    -çoluk çocuğa karıştığı için nasıl oynarım ki diyen arkadaşlar oldu, müsterih olun. grubun yaş ortalaması an itibariyle 30. hepimiz kel ve göbekliyiz. aramızda 1 tane saygılı genç arkadaşımız da var. abisinin sözlük hesabını kullanıyor.

    -oyunların 5-6 saat sürebileceğini bilin. muhtemelen bitiremeyeceğinizi de. bunu göze alarak başlarsanız, oyunun yarısında sıkılıp çıktığınızda, sizin gibi 3-4 saatini yemiş ama hala oynamak isteyen insanların oyun heveslerini kursaklarında bırakmazsınız.

    -oyun içi muhabbet önemli. bazılarımız sessiz kendi halinde oynamayı tercih edecektir ama, oyunu seven herkese tavsiyem o kadar da kendilerini kasmamaları. oyun zaten hitap ettiği kitle olarak bir filtre görevi görmekte. kasmayın, sorun, öğrenin, paylaşın.

    -grup üyeliğinden sonra, oynamak istediğinizde grubun chat room kısmında bekleme yapabilirsiniz. oynamak isteyenler uğrayacaktır.

    -bu entry i okuyun, uı yamasını edinin. birçok işi kolaylaştıracak sizin için. herhangi birşeyi bozmuyor, achievement lara etkisi yok.
    (bkz: #44820630)

    -türk kullanıcısın steam i bağkur emeklisi tadında kullanmasından mütevellit, grup forumu çok aktif değil. ama activity ekranınızı takip ederseniz duyuruları görebilirsiniz. ayrıca grup üyeleri ile ilgili kendi verdikleri bilgilere ulaşabilirsiniz. oyunlara dahil olmak ve merak ettiklerinizi sormak için ; https://discord.gg/8btttga

    editler

    edit1: multiplayer için gerekenler
    edit2: ilk denemeyi bugün katılan 3 kişi ile birlikte kısa bir oyunla yaptık.

    austria ve shoshone arasındaki, masum olduğu öne sürülen bir scout un 40. turn de vahşice katledilmesi ile başlayan gerginlik, soğuk bir şekilde 140. turn lere kadar sürdü. austria nın yaptığı wonder ları, harita üzerinde inşa halinden tanımlayıp, devletine yetiştirdiği ortaya çıkan scout, sınır birlikleri tarafından öldürülürken, iki taraf açıklama yapmaktan kaçındı. shoshone un güneyindeki state lerden olan sydney den worker çaldığı iddaa edildi. 45. turn gizemli bir barış imzalandı. versay sarayında yapılan görüşmede ne konuşulduğu halen sır.

    edit3: multiplayer topografik hinlikler.
    edit4: grup bilgileri.
    edit5: iletişim bilgileri, gerçekleştirilen oyun bilgileri, grup ss, lig oyuncuları. üye isimleri. 28.08.14
    edit6: yeni üyeler, ek grup sss maddeleri. 17.09.14
    edit7: yeni öneriler & streamer. 11.05.15
    edit8 : discord link güncelleme. 16.01.17
205 entry daha
hesabın var mı? giriş yap