12600 entry daha
  • kendimce özeti:

    ada nedir?

    ada kötülüğün (cehennem ateşi gibi bir şey) iyilik ile (bir tıpa ve şifalı su) baskı altında tutulduğu yerdir. tek başına ateş adada depremler yaratmakta ve kırmızı bir görünüm almakta ama tıpa ile tıkanıp üzerine su ile kapatılınca altın rengi ve huzurlu bir görüntü vermektedir.

    adalılar kimlerdir?

    adanın kendi ahalisi yoktur. çünkü jacob ve siyahlı adam'ın gerçek annesi kaza sonucu adaya düşmüştür. üvey anneleri de adaya böyle düştüğünü söylemiştir. adanın diğer ahalisi için de siz doğmadan bir gün önce adaya geldiler demiştir.

    jacob vs. siyahlı adam:

    üvey anne, adaya gelen bu ahali ile siyahlı adamın adanın sırrını ortaya çıkaracağını ya da dengeyi bozacağını hissetmiştir. bu nedenle siyahlı adamı öldürmeye çalışmış, bu kabileyi de yoketmiştir. siyahlı adam üvey anneyi öldürmüş. jacob da buna sinirlenip siyahlı adamı adanın kabine atmıştır. siyahlı adam bence burada ölmüş (cesedini bir ağaca takılı buluyor jacob ve annesinin cesedi ile beraber daha sonra oceanic'ciler tarafından bulunmak üzere bir mağaraya bırakıyor.) ve adadaki kötülük (ya da onun bir kısmı) siyah duman olarak ve siyahlı adamın suretinde adada takılmaya başlamıştır. kara dumanın amacı dünyaya yayılmaktır. (bkz: sıcak denizlere inme isteği) ondan beri de iki taraf gah adaya insanları çekerek, gah adaya düşenleri kendi amaçları doğrultusunda manipüle ederek yaşamışlardır. jacob abd vatandaşlarının takıntılı olduğu free will (özgür irade) konusunda çok duyarlıdır. insanları sadece ikna ederek yönlendirir. karaduman ise hayvanoğlu olduğu için korkutur.

    dharma nedir, necidir?

    adanın gizemine kapılanlar arasında magnus hanso diye bir kaptan da vardır. onun soyundan gelen alvar hanso da ada ile kafayı bozmuştur. bir organizasyon kurmuş ve kurumsal/metodik şekilde adanın gizemlerini çözmeye uğraşmaktadır. bu sırada adada jacob'ın isteği ile toplanan grup (hostiles, others) dharma'cıları adadan siler. dharma ise otomatize edilmiş sistemi ile adaya lojistik desteğini sürdürür.

    lostie'ler ve diğerleri

    adaya çeşitli dönemlerde düşen insanlardan özellikle oceanic 815 kazazedeleri büyük etki yaratır. adada olan olaylar (patlamak üzere olan bir elektromanyetizmayı yoketmek için hidrojen bombası patlatmak vs.) ve benjamin linus denilen güç budalası sayesinde karaduman'ın sinsi planı tutar. (sinsi plan: karaduman zamanda ileri ve geri gitmeler sırasında bir kazazede olan john locke'un özel biri olduğu fikrini hem jacob'ın advisor'u olan richard alpert'a hem de ben'e nakşeder. seneler sonra onlardan bu sözleri duyan ve hayatında bir amaç arayan john locke da bu planın bir parçası olur. böylece karaduman nasıl bir zamanlar jacob'ın kardeşinin görünümüne sahip oldu ise, şimdi de jacob'ı öldürtecek ortamı yaratmak için john locke'un görünümüne bürünür. sonuc: ben'e jacob'ı öldürtür.) böylece kötülüğün adadan ayrılması için önünde tek engel fiziken jacob'ın yerine geçmesi için seçtiği kişilerden üstü çizilmemiş bir avuç insanla beraber (kurallar gereği) kaçması kalmıştır. ya da onları öldürmesi. bunu yapmaya çalışırken de üstün karakterli ama vazgeçmeyi bilmeyen (let go) jack kendini feda eder, karaduman ölür. jack hataen de olsa karaduman'ın ölümlü olmasını adanın kötülüğü yerinde tutan tıpasını desmond'a çektirerek sağlamıştır. ama bunu düzeltmek de tabi yine jack'e düşer. başarır ve nasıl ki jacob'ın kardeşi siyahlı adam, ölüp de suretini karaduman'a çaldırdı ise, bu kez de sanıyorum jack adanın kalbinde ölerek suretini karaduman'a çaldırmıştır. (bence) ancak jack mağaraya girmeden önce, yüzüklerin efendisi'ndeki samwise gamgee'nin bir nevi yansıması olan hurley'ye üvey annenin jacob'a, jacob'ın ise jack'e verdiği adayı koruma görevini vermiştir. hurley, artık günahlarından arınma sürecine girmiş olan ben ile beraber adayı uzun süre korur. adanın gelecekteki koruyucusu ise hurley emekli olduktan (?) sonra michael'in oğlu walt olacaktır.

    tema nedir hacı?

    iyilik ile kötülüğün savaşında yer alırken bir yandan kendi hayatlarındaki eksiklikleri gideren insanlardır tema. affedildikçe araf diye de anılan (ben sayesinde zamanda geriye giderek patlattıkları bomba sayesinde gelecekte düşmeyen oceanic 815 yolcularının normal seyrinde giden hayatları)sideways dünyasında ayrı bir hayatta yaşadıklarının farkına varırlar ve birleşip araftan cennete giderler. ama cennete gitmek için önce kendi kusurlarını farketmeleri ve hayatlarını düzeltmeleri gerekmektedir. bunu adada yapabilenler kurtulur, yapamayanların denemeye devam etmesi gerekmektedir. mesela michael, anna lucia gibi.

    ek olarak?

    insanların kafasını karıştıran bazı noktalar vardır arada. ölülerle konuşma yeteneğine sahip olan miles ile ölülerle kankalığa devam etme yeteneği olan hurley dışındakilerin gördüğü hayaletler aslında karaduman'dır. onların suretine bürünüp insanları manipüle etmektedir çakal.

    özetin özeti: bence güzel dizi idi.
1997 entry daha
hesabın var mı? giriş yap