17 entry daha
  • bir yanda insani heveslendirirken bir yanda insani endiselendiren nane.

    bu mevzunun basariya ulasmasinin altinda yatan bence genel bir tatminsizlik, belki de hayata karsi. insanlari yeni birsey yapmaya itenler de bu durumdan dogan sebepler, sirkette bir gun iyi halde bir gun kotu halde gecinip gitmek degil. zira bir anlik kararla denize acilma hissi ilk yagan yagmurda buyuk gemiye geri donmeye itebilir insani. fakat o gemi icin "s*kseler donmem" dediginiz noktada alabora olma riskini aliyorsunuz kendinizce.

    "ambition is a state of permanent dissatisfaction with the present" (my life as a quant kitabindan)
    (bkz: #20674738)

    --- spoiler ---
    (cevirimde hata varsa affola)
    hirs, mevcut duzenden duyulan memnuniyetsizliktir.
    --- spoiler ---

    bu hirs durumu sonunda yagmur da, sel de, alabora tehlikesi de size birsey ifade etmiyor. eger denizcilik yetenekleriniz varsa kaptanliginizi yapar, geminizi buyutur, sonrasinda ya buyuk gemilere satar ya da gidebildigi kadar yere giter belki denizde bir diger milyar dolarlik gemi siz olursunuz.

    fakat bu denizcilik yetenekleri ne yazik ki pratik isi ve cogu insan bunun farkinda degil. ister isletme okuyun, ister bilgisayar muhendisligi, ister stanford mezunu olun, ister baska bir universite kimyaniz bu ise uymadiktan sonra zor. gemiyi tek basina yapabilirsiniz ama siz denizde yuzduremezseniz onu da gelip birisinin yuzdurmesi gerekir. bu noktada tingir mingir ayakta durabildikten sonra geminizle balik pesinde kosmaya baslarsiniz.

    "kaptanin iyisi dalgali denizde belli olur."

    buradan ozetleyecegim sudur ki; cesitli yollari vardir ama denize acildiginiz zaman hicbir sey eskisi olmayacak muhtemelen. ozellikle arkanizda bir "yatirimci" yoksa aileniz sizin icin endiselenip geri donmeye ikna etmeye calisacak, sevdiceginiz belki size inanmayip ayrilmak isteyecek, arkadas cevreniz ise karada kalacak ve sizin yeni dostlariniz sadece diger gemidekiler olacaktir. ve uzun vadeli planlamanin ustasi, ekran basinda kendi gozlerinizin hastasi olmaniz gerekir. gemideki gorev paylasimini yaptiginiz 5 arkadasinizin sizi terketmesi, sevgilinizin de "you're loser" seklinde yollayacagi mesaji goze alabilmeniz gerekebilir 5 milyon euro'ya sirketinizi satmadan once. (bir arkadasim ekolu temsilcisi)

    (bkz: hope for the best plan for the worst)

    dolayisiyla tum bunlarin aksine gundemdeki startup mevzusunun "duygusallastirilmasi" insani bir nebze olsun endislendiriyor insani. her ne kadar "minibusculuk" gibi bir kavrami toplu tasimaya sokan bir ulkeden geliyor olsak da insanlarin sirf calismak istememek sebebiyle "bir sirket kurup satariz" kafasiyla hareket etmesi hos degil.

    how to start a startup seminer dizisinde cok guzel bir ornegi vardi. tam resimleri bulamasam da soyle iki temsili verilmisti:
    teknoloji girisimi kurmak bu degildirbudur

    yine de isteyen herkesin dilegine kavusmasi dilegiyle.

    (bkz: success is like being pregnant)
141 entry daha
hesabın var mı? giriş yap