49 entry daha
  • kurgusal içerik itibarı ile matematiksel fiziğin time travel fenomenini açıklamaya yönelik radikal yaklaşımlarından biri olan wormholes and consistency prensibini beyaz perdeye taşıyan, 95 yılının sinema teknolojilerinin el verdiğince oldukça iyi kotarılmış, günümüz abartılı efektlerinden (ne mutluki) nasibini alamamış ve o şahane
    soundtrack albümü ile fiction tarzında kült olmuş muhteşem bir brad pitt ve bruce willis filmi.

    consistency prensibi zaman yolculuğu konseptinin consistent (tutarlı) yaklaşımlarını irdeleyen bir teoremdir. time travel etkisine sahip bir wormhole'ün iki ağzını düşünün ve bu girişlerden birine yaklaşmakta olan bir cismi. wormhole'ün time travel etkisi yüzünden bu cismin deliklerden birine girmeden önce diğer delikten dışarı çıkacağı düşünülür. bu durumda cismin kendisi deliğe girene kadar ortamda bir de kopyasını barındırır. cismin ve kopyasının birlikte varolduğu süreç içerisinde çarpışma olasılıklarını inceleyen consistency prensibi, fizik ve mantık kuralları içerisinde olası 3 durumdan consistent yani tutarlı olan 2 çarpışma olasılığı üzerinde durur.

    1. olasılık:
    kopya-cismin çarpışma sonucu gerçek-cismin deliğe girişini engellemesidir ki
    nedenini ortadan kaldıran bir sonuç olarak tutarsız bir olasılıktır.
    2. olasılık:
    slight strike olarakta bilinen ve gerçek-cismin deliğe girişini engellemeyen
    bir çarpışma olasılığıdır. neden-sonuç ilişkisine ters düşmeyen tutarlı bir olasılıktır.
    3. olasılık:
    deliğe girmeye hiçte niyeti olmayan gerçek-cismin, kopyası ile çarpışması sonucu deliğe yönelerek kopyasının varlığına anlam ve gerçeklik katan tutarlı bir olasılıktır.

    kendisini 96 yılında bulan willis'in o zaman için kulağa fantazi gibi gelen fakat yakın zaman içinde dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunun yok olmasına (all i see is dead people) sebep olacak olan virüs'ten pitt'e bahsederek gereksiz işlerle uğraşan army of twelve monkeys'in populayson yıkımının nedeni olmasını yada yıkımın başlamasına sebebiyet veren unsurlardan biri olmasını kurgulayan film neden-sonuç ilişkisini consistency prensibinin 3. olasılığı çerçevesinde irdeleyerek seyirciye muhteşem bir ikilem ve olağanüstü bir zihinsel şölen sunar.
277 entry daha
hesabın var mı? giriş yap