aynı isimde "berlin (dizi)" başlığı da var
558 entry daha
  • öncelikle almanya'da doğup büyüyen ama ebeveynleri türk olan kişiler bence bilingual birer almanlar. adamlar alman yani zorlamanın alemi yok. nasıl siz, " ailemler kars'tan gelmiş istanbul'a ama ben doğma büyüme kadıköylüyüm" diyorsanız, adamlar için de durum aynı.

    bir insanın nereli olduğu ya da nereli hissettiği zerre sikimde değil. zaten senin elinde olmayan bir ayrıntı. dil zaten benim için iletişim aracı. bir insana "nerelisin" diye soruyorsam da büyük ihtimalle ortak noktalarımızı düşünüp, muhabbet etmek içindir.

    dün burada 6 tane türk (türkiye'de doğmuş büyümüş) taksiye bindik. türkçe konuşuyorduk aramızda, aramızdan birisi, adresi verdi, almanca bilmiyordu, doğal olarak ingilizce anlatmaya başladı. bir noktadan sonra adamın siması çok tanıdık geldi, "türk olsa konuşurdu herhalde" diye düşünüp, yine ortak nokta bulabilmek için "bosnalı" olup olmadığını sordum. adam "bosnalı'ya mı benziyorum" diye sordu. ben de "balkan halklarından olabileceğini düşündüğümü" söyledim. adam "almanya'da almanca'dan sonra en yaygın dil nedir" diye sordu. türkçe "türk müsünüz" diye sordum. adam "evet türküm" dedi. muhabbeti duyanlardan biri "neden türkçe konuşmadınız" diye sordu.

    adam bununla ilgili hiç bir şey söylemedi. en başta olumlu düşündüm ama burada yaşayan insanların türk olduğunu gizleme konusunda ekstra bir efor sarfettiklerini düşünüyorum. bana kalırsa türk değiller, almanlar. ama iş ya da sosyal hayatlarında nasıl bir baskı görüyorlarsa, istemsiz olarak da türk kimliklerini(kendilerine göre) açığa çıkarmıyorlar.
1574 entry daha
hesabın var mı? giriş yap